Українські ціни на бензин найнижчі в Східній Європі

П'ятниця, 9 листопада 2007, 13:32

Роздрібні ціни на автозаправних станціях України залишаються мінімальними у Східній Європі, незважаючи на сплеск цін, що спостерігається на нафтопродукти в країні.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані консалтингової компанії "United Petroleum Consultants" і дані міжнародного моніторингу цін станом на 1 листопада 2007 року.

Згідно з даними моніторингу, українські ціни на бензин марки А-95 найбільш близькі до цін на АЗС Білорусії і Молдови, відставання від яких становить 55 і 50 коп./л, відповідно.

У свою чергу, найбільший розрив спостерігається з Угорщиною і Румунією - 3,18 і 2,62 грн/л. Із країн СНД найнижчі ціни на бензин А-95 зберігаються в Росії - у середньому 4,55 грн/л (-30 коп./л відносно України).

Реклама:

Тим часом, роздрібні ціни на дизельне паливо в Україні фактично рівні молдавським та істотно вищі, ніж у Білорусі, де ціни на дизпаливо дотуються державою.

Серед інших країн UPECO виділяє Грузію, у якій ціни на бензин А-95 вищі, ніж в Україні, на 20 коп./л, на ДТ - на 45 коп./л.

"Вартість нафтопродуктів у роздріб фактично відповідає географічному положенню України: вищі, ніж у Росії, але ще далекі від європейських", - говорить виконавчий директор UPECO Сергій Куюн.

У той же час експерт відзначив, що високий рівень цін у Європі пояснюється передовсім значною часткою податків, тоді як в Україні паливні податки залишаються одними з найнижчих на континенті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!