Україна може встигнути вступити до СОТ до Нового року

П'ятниця, 9 листопада 2007, 13:49

Якщо Україна завершить переговори з Киргизією і підпише з цією країною протокол про доступ на ринки товарів і послуг, то вже до нового року вона зможе вступити до Світової організації торгівлі.

Про це розповіло джерело в Міністерстві економіки, добре інформоване про процес вступу України до СОТ, повідомляє "УНІАН".

"Якщо Україна завершить переговори з Киргизією в листопаді, то до СОТ вона може вступити до нового року", - заявило джерело.

Співрозмовник уточнив: якщо протокол про доступ на ринки Україна і Киргизія підпишуть орієнтовно до 20 листопада, то обговорення основного документу – звіту робочої групи - може бути завершено на черговому засіданні робочої групи, яке пройде наприкінці листопада.

Реклама:

"Це буде не дуже довго - впродовж місяця ми його зможемо завершити, і на останньому засіданні Генеральної ради СОТ, яке реально скликати аж до 20-х чисел грудня, можна остаточно ухвалити рішення про вступ України до СОТ", - повідомив співрозмовник.

Він уточнив, що проект документу про вступ до СОТ має бути ратифікований Верховною Радою. На 30-й день після того, як СОТ одержить офіційне повідомлення від ВР, Україна стане повноправним членом Світової організації торгівлі.

Як відомо, 25 жовтня 2007 року делегація України на чолі із заступником міністра економіки Валерієм П'ятницьким провела в Женеві (Швейцарія) чергове неформальне засідання робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ.

У рамках візиту української делегації до Женеви 23-26 жовтня 2007 року відбулися також двосторонні зустрічі з представниками Аргентини, Гватемали, ЄС, Канади, Киргизької Республіки, Норвегії, США, консультації з секретаріатом СОТ.

29 жовтня перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров повідомив, що доручив українській делегації на переговорах зі вступу України до СОТ у Женеві погодитися з умовами, висуненими Киргизстаном.

Бішкек заявляє, що врегулювання питання боргу України перед Киргизією у розмірі більш як 27 млн дол., що залишився з часів СРСР і визнано Киргизією як недержавний борг України, тільки сприятиме прогресу в переговорному процесі в рамках робочої групи зі вступу України до СОТ.

Киргизія позитивно оцінила пропозиції України, одержані на засіданні робочої групи в Женеві.

Україна завершила переговори зі всіма членами робочої групи СОТ, окрім Киргизстану, підписавши 49 протоколів про взаємний доступ на ринки товарів і послуг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!