Інфляція-2007 може встановити рекорд ХХІ століття

Четвер, 8 листопада 2007, 11:01

Урядові заходи адміністративного впливу на ріст цін виявилися неефективними - інфляція в січні-жовтні 2007 року досягла 11,7%. У Кабінеті Міністрів визнають, що не можуть стримати інфляцію.

За даними Держкомстату, інфляція жовтня становила 2,9%, перевищивши попередній максимум року – у вересні ціни виросли на 2,6%, пише Комерсант-Україна.

За десять місяців цього року інфляція досягла 11,7%, що стало абсолютним рекордом за останні сім років, і перевищила всі песимістичні річні прогнози Кабміну.

Уперше цього року стрибок цін відбувся у червні - на 2,2% внаслідок травневої посухи, потім у вересні – на 2,2%, в основному за рахунок різкого подорожчання олії.

Реклама:

У жовтні продукти харчування подорожчали на рекордні цього року 4%. Підскочили в ціні абсолютно всі продовольчі товари, крім картоплі, вона подешала на 7,3%.

Іншим фактором, що прискорив інфляцію, став сезонний перегляд тарифів ЖКГ в областях – у жовтні на рекордні з початку року 2,4%, переважно за рахунок подорожчання гарячої води й опалення на 8,1%.

У Кабміні визнають, що не можуть стримати інфляцію. Міністр економіки Анатолій Кінах заявив, що ріст цін був викликаний "популістськими обіцянками" збільшення соціальних виплат.

Економісти говорять, що на ріст інфляції вплинули два фактори – неврожай і високе зростання доходів населення, як співробітників бюджетної сфери, так і приватного сектора. Ключову роль експерти відводять і надлишковій гривневій масі в економіці.

Тільки за рахунок викупу валюти на міжбанку Нацбанк влив в економіку 47,7 млрд грн. Тому, на думку експертів, НБУ тепер буде змушений переглянути свою грошову політику.

Кінах допускає збереження високих темпів інфляції в листопаді-грудні, відзначаючи різкий ріст цін на нафту на світових ринках.

У будь-якому випадку, констатують експерти, річна інфляція перевищить 14%. Виконання таких прогнозів означає прискорення інфляції в Україні до максимального показника в цьому столітті.

Також це буде означати необхідність компенсації в бюджеті 2008 року падіння реальних доходів населення черговим ростом соціальних стандартів - вони, як кажуть експерти, будуть означати черговий виток цін.

У той же час видання звертає увагу на ріст інфляції у всій Європі. У жовтні ціни на споживчі товари в зоні євро виросли на 2,6%, що перевищило річний норматив, установлений Європейським центробанком – 2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!