Кабмін хоче змусити видобувачів продавати газ одній компанії?

Понеділок, 5 листопада 2007, 14:53

Кабінет міністрів України має намір реформувати ринок природного газу за зразком електроенергетичного.

Було оголошено про намір створити компанію, якій будуть зобов’язані продавати свій газ усі українські видобувачі.

Вона стане єдиним постачальником палива для населення, теплокоммуненерго й "Укртрансгазу". Учасники ринку цю ідею не підтримують. А в НАК "Нафтогаз України" вважають, що основну проблему газового ринку - заборгованість платників - реорганізація навряд чи вирішить.

Реклама:

Про це повідомив глава Національної комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ) Сергій Тітенко. За його словами, Кабінет Міністрів вирішив створити єдиного державного оператора для купівлі-продажу природного газу, що видобувається на Україні. Засновником компанії виступить уряд, як у випадку з держпідприємством "Енергоринок" (здійснює оптову торгівлю всієї електроенергії, виробленої в Україні.

Нова схема припускає, що НКРЕ буде затверджувати ціни, за яких єдиний держоператор купуватиме газ у видобувачів - дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України", "Укргазвидобутку", ВАТ "Укрнафта", ДАО "Чорноморнафтогаз", НАК "Надра України" і незалежних видобувачів.

В "Укрнафті", "Надрах України" й у приватних видобувних структурах коментувати ініціативу уряду не стали. У "Нафтогазі" впевнені, що головна проблема - низький рівень платежів за газ - так і не буде вирішена.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко допускає часткову приватизацію Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" після оптимізації внутрішнього ринку газу.

Коммерсант-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!