В України є надія обігнати Росію, незважаючи на труднощі від ЄС

Середа, 28 листопада 2007, 17:58

Євросоюз в останній момент створив перешкоду на шляху України до СОТ, однак як і раніше очікується, що "колишня радянська республіка" вступить до Світової організації торгівлі раніше за сусідню Росію.

Про це йдеться у матеріалі агентства Associated Press, опублікованому на сайті InoPressa, у якому АР посилається на проект доповіді СОТ.

У документі, що є у розпорядженні агентства, йдеться про те, що Україна домоглася успіху в проведенні реформ, необхідних для того, щоб стати 152-м членом організації.

У проекті доповіді, датованому 11 жовтня, згадується кілька невирішених питань, в тому числі невдоволення ЄС експортним митом.

Реклама:

Інші питання пов'язані з конкретними санітарними і технічними стандартами, однак їхнє вирішення, як передбачається, не буде складним.

ЄС зробив членство у СОТ умовою для початку переговорів з Україною про вільну торгівлю – крок, що вважається важливим для зближення України з блоком 27 країн.

Робоча група, як очікується, має провести свою фінальну зустріч наступного місяця. Проте чиновники СОТ вважають, що, можливо, рекомендація генраді СОТ про формальне запрошення України до організації отримає хід не раніше наступного року.

Тоді український парламент повинен буде ратифікувати угоду, після чого піде 30-денний період очікування, а потім країна завершить свій 14-річний процес вступу до СОТ.

Вступ України в торговельну організацію фактично дасть їй право вето в питанні членства у СОТ Росії, тому що всі рішення у СОТ приймаються шляхом консенсусу.

Грузія – ще одна орієнтована на Захід колишня радянська республіка, що конфліктує з Росією щодо газових постачань і передбачуваного втручання у внутрішні справи, – використовувала свою владу як члена СОТ для того, щоб заблокувати зустрічі, спрямовані на полегшення вступу Росії в організацію.

Україна і Росія беруть участь у перегонах зі вступу в організацію, що базується в Женеві і задає правила глобальної торгівлі, і обидві прагнули стати першими.

Ющенко відкинув минулорічну пропозицію Росії про "синхронізацію" процесу вступу до СОТ з Москвою, якій до завершення процесу необхідні ще роки.

Росія, єдина велика економіка, що не входить до СОТ, уже біля десяти років стверджує, що близька до вступу, однак її розчаровує повільний темп переговорів, що, як і переговори з Україною, почалися в 1993 році.

Путін розкритикував організацію як "архаїчну", але численні переговорники кажуть, що провина за невідповідність російських торговельних правил глобальним стандартам лежить на Росії.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!