Мінагрополітики хоче застрахувати аграрні ризики в 2008-2009 рр.

Понеділок, 26 листопада 2007, 15:32

Міністерство аграрної політики ініціює створення Державного агентства зі страхування сільськогосподарських ризиків у 2008-2009 роках.

Про це сказано у проекті концепції національної програми страхування сільськогосподарських ризиків, розробленому Мінагрополітики.

Для формування агентства, за розрахунками міністерства, з державного бюджету необхідно виділити близько 44 млн гривень.

Передбачається, що таке агентство сформує інформаційно-консультаційну базу, центр випуску методичної й іншої просвітницької літератури й стане орієнтиром у всіх спірних питаннях страхування для аграріїв.

Реклама:

Планується, що в багатьох регіонах України працюватимуть консультанти від агентства, а також створюватимуться сільськогосподарські товариства взаємного страхування, сільськогосподарські страхові кооперативи, які виконуватимуть функції страховиків.

Відповідно до проекту концепції, Мінагрополітики пропонує створити Всеукраїнський страховий пул, у результаті чого об'єднати найбільші вітчизняні страхові компанії з досвідом у галузі класичних видів страхування і науково-методичну базу, відкриту для зацікавлених у здійсненні сільгоспстрахування.

На думку розроблювачів документа, такий пул зробить реальним створення ефективної системи страхування врожаю сільськогосподарських культур із урахуванням інтересів сільськогосподарських товаровиробників і страховиків.

У 2010-2012 роках з метою доступнішого й ширшого страхування для товаровиробників планується впровадити чотирирівневе покриття збитків, понесених аграріями при страховому випадку, у розмірі 50%, 60%, 70% і 80% необхідних страхових виплат.

При цьому для такої часткової компенсації страхових премій у бюджеті планується передбачити страхові субсидії аграріям у загальному розмірі 250-450 млн гривень.

Міністерство аграрної політики ініціює встановлення часткової компенсації суб'єктам аграрного ринку сплачених ними страхових премій у розмірі 50% їх вартості за застраховані ризики загибелі врожаю сільськогосподарської продукції в 2008 році.

У держбюджеті на 2007 рік на здешевлення вартості страхових премій, фактично сплачених аграріями, передбачено 50 млн гривень, а у бюджеті-2006 - 10 млн гривень.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!