Споживачі вважають ціну нафти завищеною уп'ятеро

П'ятниця, 23 листопада 2007, 16:07 -

Ціна нафти завищена в п'ять разів, і барель має коштувати $20, вважає головний економіст Міжнародного енергетичного агентства (МEA), що виступає радником з енергетичних питань для 26 промислово розвинутих країн - найбільших споживачів нафти.

"У кращому випадку, нафта з Близького Сходу повинна коштувати $20 за барель, - сказав Фейт Байрол німецькій газеті Die Welt. - Сьогодні нафта коштує майже $100. У світі не так багато видів сировини, які можна продавати в п'ять разів дорожче їхньої вартості".

Нафта досягла історичного рекорду $99,29 за барель у середу через слабкий долар і побоювання стосовно постачань.

Реклама:

На думку Байрола, буде потрібно ще багато часу, щоб ціни на нафту опустилися до рівня початку 2007 року - $50 за барель.

"Ми не можемо розраховувати на те, що це відбудеться в короткостроковий період. Ринки вкрай напружені... Якщо почнеться війна з Іраном, ціни можуть злетіти".

21 листопада ціни на нафту побили усі рекорди, перевищивши 99 доларів за барель.

Із серпня підвищення цін на нафту становить близько 45%. Таку ситуацію пояснюють труднощами з постачанням палива, підвищеним сезонним попитом і острахами геополітичного характеру.

20 листопада на Нью-Йоркській товарній біржі NYMEX жовтневий контракт на постачання нафти марки WTI подорожчав одразу на 3,39 долара - до 98,03 доларів за барель.

16 листопада ОПЕК повідомила про втрату контролю над цінами на нафту.

Нагадаємо, що ОПЕК відмовилася підтримати США і збільшити видобуток нафти.

Раніше президент Венесуели Уго Чавес виступив із прогнозом щодо того, скільки коштуватиме нафта, якщо США вдасться до військової агресії стосовно Ірану.

На його думку, у такому разі барель чорного золота на міжнародному ринку підскочить до 200 доларів.

Ціни на нафту обновили свій максимум на азіатських торгах 7 листопада, перейшовши позначку 98 доларів за барель.

На торги з нафти вливає постійне падіння курсу долара стосовно основних світових валют. На цьому тлі багато інвесторів переводять свої заощадження з американської валюти в сировину.

Як повідомлялося, за підсумками торгів 6 листопада на американських фондових ринках ціна на нафту ще становила 96,7 доларів за барель.

У серпні Чавес пророкував, що ціни на нафту на світовому ринку будуть рухатися до 100 доларів за барель.

Reuters

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: