Україна купуватиме вугілля у Польщі

Понеділок, 12 листопада 2007, 12:04

Україна не в змозі забезпечити себе вугіллям, тому його будуть закуповувати за кордоном.

На початку 2008 року вітчизняні теплоелектростанції планують витратити 2 мільярди гривень на закупівлю енергетичного вугілля в Польщі, пише "Дєло".

Енергетики пояснюють це нестачею палива на складах ТЕС для осінньо-зимового періоду 2007-2008 років.

У той же час у Міністерстві вугільної промисловості стверджують, що, незважаючи на зменшення видобутку, українського вугілля цілком достатньо для енергетиків. Мало того, вугілля продають за кордон, із початку поточного року на експорт відвантажено 1,7 мільйона тонн.

Реклама:

За даними НАК "Енергетична компанія України", зараз дефіцит вугілля в теплоенергетиці складає близько 2 мільйонів тонн. Незважаючи на обіцянки Мінвуглепрому збільшити видобуток до кінця року, фахівці ЕКУ очікують, що усього за кордоном доведеться купувати не менше 3 мільйонів тонн енергетичного вугілля.

У 2008 році теплоелектростанціям, що входять у "Енергетичну компанію України", буде потрібно близько 25 мільйонів тонн вугілля.

У Кабінеті Міністрів планують, що більшу частину палива – 21 мільйон тонн – має поставити державне підприємство "Вугілля України". Інші 4-5 мільйонів тонн забезпечать приватні постачальники. Енергетики ж ставлять під сумнів здатність держпідприємств виконати своє завдання, тому і розраховують на експорт.

Як зазначає видання, цього року державний сектор вугільної промисловості скорочує виробництво палива. За десять місяців видобуток на державних шахтах зменшився на 10%, тоді як приватні компанії демонструють 2%-ве зростання.

За словами першого заступника міністра вугільної промисловості Юрія Зюкова, скорочення викликане погіршенням роботи об'єднання "Ровенькиантрацит". Окрім того, в інших об'єднаннях нові лави тільки починають вводити в експлуатацію.

"Цього року побудуємо 36 лав – це приріст видобутку вугілля на 3,5 мільйона тонн у наступному році", - сказав Зюков. Він стверджує, що вже зараз поліпшилася якість вугілля. "Якщо врахувати, що на ТЕС поставляємо більш калорійне вугілля, то, незважаючи на зменшення обсягів, енергетикам відвантажили палива на 11% більше плану", - сказав заступник міністра.

Водночас, голова Незалежної профспілки вуглярів Михайло Волинець стверджує, що якість українського вугілля погіршується. "У середньому зольність вугілля за рік збільшилася на 3%. Це означає, що, з огляду на даний показник, на ТЕС продали на 2,4 мільйона тонн вугілля менше", - вважає Волинець.

При цьому ціна закупівлі енергетичного вугілля за останній рік зросла майже в 1,5 рази, і зараз "Вугілля України" продає його по 355 гривень за тонну. За даними Мінвуглепрому, російське вугілля дорожче – його ціна на кордоні становить 380 гривень за тонну.

Волинець стверджує, що Росія на даний час не має у своєму розпорядженні вільних партій вугілля, тому і закуповувати його доведеться в Польщі, де ціна "чорного золота" сягає 560 гривень за тонну. Український же "шахтний фонд", за його словами, не найліпший об'єкт для інвестицій, бо в Україні "дуже складні гірничо-геологічні умови".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!