Україна замість грошей поверне Росії газ зі сховищ?

Вівторок, 9 жовтня 2007, 10:57

Україна може повернути "Газпрому" з підземних сховищ 5 мільярдів кубометрів газу вартістю $650 млн.

Така схема може бути запропонована під чакс візиту українського прем'єра Віктора Януковичуау вівторок до Москви.

У понеділок схему оплати обговорювали в "Газпромі" глава монополії Олексій Міллер і міністр палива і енергетики Юрій Бойко.

Перед вильотом на переговори до Москви Бойко повідомив, що Київ має намір погасити борг перед "Газпромом" не грошима, а газом з підземних сховищ: "$1,3 мільярда – це вартість газу в ПГС України. Компанії продають такі запаси восени і зимою, а потім виплачують гроші (постачальникові газу)".

Реклама:

Переговори тривали до пізнього вечора. У "Газпромі" і RUE їх підсумки коментувати не стали.

Заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов лише сказав, що "найближчим часом будуть підписані документи, які врегулюють заборгованість і визначать подальші взаємини".

Два джерела, близькі до переговорів, повідомили виданню схему погашення довга.

"Планується, що RUE поверне $650 млн., переписавши на баланс "Газпрому" 5 млрд. кубометрів газу з ПХГ України", - пояснив один із співбесідників.

"Ще $400 млн. виплатить "Укргаз-енерго", яке веде переговори з міжнародними банками про залучення кредиту. Решта $250 млн. можуть бути повернені або 'Нафтогазом України', або RUE. Думаю, що Янукович і Зубков зможуть затвердити цю схему, і розрахунок відбудеться до 20 жовтня", - додав співрозмовник.

Джерело в Кабінеті міністрів вважає, що, оголошуючи про наявність боргу, "Газпром" добивався ослаблення позиції України перед початком переговорів про ціну на газ на 2008 рік, а також намагався отримати велику частку на українському ринку реалізації газу.

Навесні 2006 року "Газпром" вже фактично отримав право реалізації газу всім промисловим споживачам України, проте восени того ж року в законодавчому порядку ця монополія була зруйнована.

Аналогічна ситуація склалася влітку у відносинах монополії з Білорусією. У липні "Газпром" пригрозив країні відключенням газу у разі невиплати $456 млн. заборгованості протягом трьох днів. Як альтернативу Росія пропонувала розділити контракти на постачання газу Білорусії і його транзит. Але Мінськ відмовився і виплатив борг. Те ж саме може відбутися і з Україною, пише видання.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!