Секретаріат Президента хоче газ по $130

Четвер, 11 жовтня 2007, 15:45

Перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак заявив, зо що Секретаріат вважає прийнятною ціною на газ для України у 2008 році може бути 130 доларів за 1 тис. куб. м.

"Ми вважаємо прийнятною для України ціною 130 доларів. Але якою вона буде насправді від нас залежить по стільки по скільки. Щось більш точно ми зможемо сказати лише після закінчення переговорів росіян із їхніми середньоазійськими партнерами", - сказав він.

Також Шлапак зазначив, що в майбутньому Україна має обов’язково перейти до прямих контрактів на постачання газу із Туркменістану.

"Я переконаний, що в майбутньому ми маємо перейти на прямі контракти, адже останній борговий конфлікт показав, що створення ланцюга із посередниками, які мають незрозумілі функцій, робить систему непрозорою. Тому я думаю, що так чи інакше ми перейдемо до прямих відносин "Нафтогаз" - "Газпром", - заявив Шлапак.

Реклама:

За його словами, це може статися не раніше 2009 року.

"У 2008 році, звичайно, ми будемо мати ту розрахункову конструкцію, яка є сьогодні, але на переговорах про ціни на 2009 рік будемо ставити питання про прямі контракти", - сказав представник секретаріату президента.

Також він зазначив, що такі установки українська делегація отримає у директивах до переговорів по ціні на газ на 2008 рік.

Як відомо, 1 жовтня, відразу після дострокових парламентських виборів, "Газпром" заявив, що скоротить постачання природного газу в Україну у випадку непогашення 1,3 млрд. боргу компанії "РосУкрЕнерго" перед "Газпромом" за поставлений газ.

Прем'єр-міністр Віктор Янукович поточного тижня заявив про врегулювання газового боргу перед Росією шляхом передачі з українських сховищ "Газпрому" 8 млрд. куб. м газу, що належать ексклюзивному постачальнику природного газу в Україну компанії "РосУкрЕнерго".

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!