"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Одесі ввели нормування продажу соняшникової олії

Четвер, 11 жовтня 2007, 15:50

Найбільша одеська торговельна мережа Таврія ввела обмеження на продаж соняшникової олії "в одні руки".

Про це повідомив глава компанії Борис Музалев. За його словами, це пов'язано з найгострішим дефіцитом цього продукту на вітчизняному ринку, повідомляє Одесінформ.

Олія в супермаркетах Таврії коштує 10,14 грн./літр. Адміністрація пояснює нововведення тим, що через перекупників продукту не вистачає звичайним покупцям.

Реклама:

"Станом на понеділок у країні працювало всього два заводи з виробництва соняшникової олії. Інші або стоять, або працюють з перебоями - немає насіння", - говорив Борис Музалев.

Музалев повідомив про те, що компанія веде переговори з партнерами з Росії і Греції про постачання соняшникової олії. "Ми намагаємося знайти цей продукт, де тільки можливо", - підкреслив він.

У той же час, за словами засновника Таврії, навіть якщо на ринок у масовій кількості надійде імпортна олія, вона може виявитися недоступною для пересічних споживачів. "Необхідно знизити ввізні податки на олію і насіння. Ми ведемо такі переговори з урядом. Але, думаю, нічого з цього не вийде - у столиці сидять люди, яким "до лампочки" проблеми народу", - сказав Музалев.

Як повідомлялося, що Кабінет Міністрів має намір включити підприємства масложирової галузі у перелік підприємств агропромислового комплексу, яким надається компенсація кредитних ставок на банківські кредити. У такий спосіб уряд вирішив зупинити ріст цін на соняшникову олію.

Раніше Кабінет міністрів домовився з підприємствами масложирової галузі, вхідними до складу асоціації Укроліяпром, про стабілізацію цін на внутрішньому ринку.

Перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров, виконуючий обов'язки прем'єр-міністра, доручив міністрові аграрної політики Юрієві Мельнику і міністрові економіки Анатолієві Кінаху розглянути можливість обмеження експорту соняшникової олії і внести пропозиції з цього питання в Кабінет міністрів у зв'язку з підвищенням цін на цю продукцію.

У вересні в Україні стрімко піднялася ціна на соняшникову олію. Вартість продукту виросла ще на 35-45%. У серпні ціни на соняшникову олію в магазинній торговельній мережі всіх регіонів підвищилися на 2,9-28,5% до 5,99-7,89 гривні/літр у порівнянні з липнем.

Корреспондент.нет

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!