Тендерна палата не пускає представників Януковича

Четвер, 11 жовтня 2007, 18:05

У Тендерній палаті України вважають неприпустимим розширення складу Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель представниками уряду за рахунок скорочення представників від громадськості.

Про це повідомив голова правління ТПУ Володимир Лаба, коментуючи таку пропозицію, передбачену в законопроекті про держзакупівлі, розробленому урядом України.

Він вважає, що таким чином це істотно послабить громадський контроль над системою держзакупівель і дасть можливість урядовцям діяти в цій сфері у своїх інтересах.

«Міжвідомчу комісію затверджуватиме сам Кабмін, при цьому буде розширений склад комісії представниками уряду за рахунок зменшення кількості представників від громадськості… Ці зміни не тільки можуть обмежити участь громадськості в ухваленні рішень Міжвідомчою комісією, але й дадуть можливість уряду через комісію проводити ті чи інші питання на власний розсуд, ігноруючи норми законодавства», - заявив Лаба.

Реклама:

Крім того, повідомив Лаба, законопроектом пропонуються зміни, згідно з якими рішення Міжвідомча комісія прийматиме не 2/3 голосів, а простою більшістю. «Стає можливим, що якщо обмежити кількість неугодних - тих, хто стоїть на принципах законності проведення держзакупівель – представники парламенту і Тендерної палати - тоді представники від уряду зможуть проводити, безумовно, всі вигідні для них рішення», - вважає він.

Крім того, Лаба підкреслив, що в законопроекті відсутня норма, згідно з якою всі рішення МК в обов`язковому порядку публікуються в ЗМІ, які видає ТПУ, і лише після цього вони набувають чинності. «Виключивши цю норму, громадськість не матиме можливості в окремих випадках знайомитися з тими рішеннями, які комісія приймає стосовно процесів держзакупівель», - зазначив Лаба.

Він нагадав, що недавно Генпрокуратура завершила перевірку Міжвідомчої комісії та виявила ряд істотних порушень у її роботі. «Серед них і затягування розгляду звернень замовників на 3-4 місяці, що призводило до затягування процедур, видача безпідставних дозволів на проведення закупівель в одного учасника та інші порушення», - підкреслив Лаба і зазначив, що це підтверджує діяльність МК у напрямі «лобіювання інтересів або певних структур, або певних урядовців від уряду».

Лаба підкреслив, що на сьогоднішній день громадськість у МК представляє фактично тільки одна людина - голова правління ТПУ Володимир Лаба.

«Фактично ТПУ представлена в комісії одним представником, решта 2 квоти віддані уряду. Перший заступник міністра фінансів Вадим Копилов уходить до складу комісії. Зрозуміло, що він представляє інтереси уряду, Григорій Бондаренко є заступником ДПАУ - він також представляє інтереси ніяк не ТПУ», - заявив Лаба й підкреслив, що таким чином більшість у МК на стороні уряду, а решта членів комісії не можуть реально вплинути на ухвалення рішень.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!