Пейзажну алею захищали від забудови музикою "Перкалаби" і "кривавою цеглою"

Понеділок, 1 жовтня 2007, 13:51

29 вересня, на Пейзажній алеї більше 200 киян прийшли захистити "перлину столиці" і культове місце "тусовки" молоді - Пейзажну алею, "Пейзажку" або "ВЖ" (Велика Житомирська), як її ще називають, і виразити свій протест проти забудови території, вид з якого відкривається на Замкову гору, Андріївський спуск і Поділ.

Гурт "Перкалаба". Український фольк-панк

На розі Пейзажної алеї та Десятинного провулка на місці гаражів в архітектурній охоронній зоні, відповідно до недавно затвердженого проекту, побудують житлову елітну 7-поверхівку з басейном і підземним паркінгом на 104 авто. Обурені жителі, письменники, історики, архітектори, художники, фотографи вийшли на "Пейзажку" під плакатами з написом: "Зупиніть вбивць історії!"

Учасники акції розіграли сценку, у ході якого варвари-забудовники напали на дівчину, що символізує історію Києва. Крім цього учасники музичного гурту "Перкалаба" принесли барабани, труби та інші інструменти прямо на вулицю і почали грати запальні мелодії.

Реклама:

"Як може рука здійнятися на таку красу? Це місце енергетичне, не факт, що будинок буде стояти", - говорить Федот, вокаліст групи.

Під час акції збирали підпису перехожих проти забудови, а символом акції стали "криваві цегли" – каміння, окрашене фарбою.

"Це - знаряддя вбивства історії", - пояснювали організатори акції.

Представники забудовника та районної влади акцію проігнорували. У самій компанії відмовилися давати коментарі. Активісти мають намір відстоювати інтереси в суді.

За словами начальника охорони культурної спадщини Руслана Кухаренко, дозвіл на будівництво компанія навряд чи одержить. "Це територія Софії Київської. Щоб одержати дозвіл, їм ще треба буде пройти багато інстанцій, у тому числі відвідати керівництво заповідника, які ніколи не дадуть згоди на будівництво на цьому місці", - вважає Кухаренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!