Ющенко видасть указ, щоб підсилити газових переговорників

П'ятниця, 7 вересня 2007, 17:55 -

У п'ятницю ввечері повинен з'явитися указ президента, спрямований на посилення державних позицій України на переговорах з газових поставок.

Про це повідомив заступник секретаря РНБО Юрій Продан на брифінгу в п'ятницю в Києві.

"Президент стурбований ситуацією, що сьогодні складається на газовому ринку", - відзначив він.

За словами Продана, державні органи фактично усунуті від процесу формування зовнішньоекономічної політики по забезпеченню країни газом.

Реклама:

Він відзначив, що міжнародні домовленості в цій сфері фактично переведені на рівень господарюючих суб'єктів. Ускладнюють ситуацію на газовому ринку і кардинальні зміни роботи внутрішнього ринку.

Він також відзначив, що вирішення цих проблем лежить у дієвому державному контролі за міжнародними процесами в газовій сфері.

Заступник секретаря РНБО повідомив, що указ установить основні принципи, якими повинні керуватися посадові особи, уповноважені відстоювати державні позиції на переговорах.

На думку президента, за словами Продана, переговори повинні бути підняті на відповідний міждержавний рівень.

Продан відзначив, що принципом переговорів з постачання газу в Україну повинен бути принцип прозорої і прогнозованої ціни на газ, що поставляється з території Росії з прив'язкою цієї ціни до тарифів на транзит і збереженням природного газу на території України.

Продан також відзначив, що, на жаль, на сьогоднішній день подробиці тих переговорів, що проводилися невідомі.

За його словами, дотепер невідомо про що саме йшла мова на переговорах прем'єр-міністра Віктора Януковича і президента Росії Володимира Путіна під час їх останньої зустрічі.

"Указ повинен врегулювати і це питання. Невідомо про що йшли переговори, які досягнуті домовленості", - сказав він.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: