Гендиректор "Укрптахопрому" просить дотацію 3 коп. на одне яйце

Четвер, 6 вересня 2007, 16:01

Науково-виробниче об'єднання птахівницької промисловості "Укрптахопром" вважає за необхідне виділення засобів з державного бюджету на надання дотації виробництва харчових яєць.

Про це на прес-конференції сказав генеральний директор "Укрптахопрому" Володимир Фролов.

"Я вважаю, що потрібно ще зробити для того, щоб не зростала ціна, дотацію 3 копійки на 1 яйце", - сказав він.

Він не зміг назвати загальний обсяг коштів, які необхідно виділити з держбюджету для цього, але при цьому зазначив, якби така дотація була того ж обсягу, що й дотування виробництва м'яса бройлерів, то виробництво харчових яєць в Україні мало б розвиток.

Реклама:

З його слів, виробництво яєць в Україні практично не фінансується - виробники одержують тільки невелику дотацію за програмою селекції, а дотацій на вирощування курей-несучок і виробництва яєць немає.

При цьому він підкреслив, що "Укрптахопром" не один раз звертався в Міністерство аграрної політики із проханням увести дотації на виробництво яєць, але цього не було зроблено.

Також Фролов повідомив, що навіть кошти, які виділяються з держбюджету за програмою селекції, Міністерство аграрної політики розподіляє непрозоро, у ручному режимі, при цьому найбільший обсяг цих коштів розподіляється на користь виробників м'яса бройлерів, підкресливши, що його виробництво й так високорентабельне, на відміну від виробництва яєць.

"Через непрозоре фінансування, що проводилося в ручному режимі, й недостатнє фінансування багато підприємств (які працюють у галузі яєчного птахівництва) розвалилося", - висловив стурбованість він.

З його слів, також на порушення підписаного меморандуму між Кабінетом Міністрів і виробниками міністр аграрної політики Юрій Мельник своїм наказом позбавив "Укрптахопром" права на оформлення документів і затвердження відомостей про обсяг виконаних робіт виконавцями програми селекції в птахівництві.

Більш того, як повідомив Фролов, міністр передав ці права асоціації "Союз птахівників України", що представляє інтереси виробників м'яса бройлерів.

"Ми вважаємо, що це є тиском і чимось схожим на рейдерство до "Укрптахопрому", - підкреслив він.

Як повідомлялося, у серпні Кабмін і виробники свинини, яловичини, курятини й харчових яєць підписали меморандум про узгодження дій, зокрема, домовилися про фіксування оптово-відпускних цін на свою продукцію до 2008 року.

Виробництво яєць в 2006 році становило близько 14,2 млрд. штук, в 2007 році асоціація "Союз птахівників України" прогнозує збереження виробництва яєць на рівні минулого року.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!