Експерт: Указ Ющенка відкриває "Нафтогазу" великі можливості

Середа, 5 вересня 2007, 13:09

Указ президента України про призупинення дії постанови Кабінету міністрів про передання держпакету акцій "Укртатнафти" від НАК "Нафтогаз України" ВДМ фактично відкриває можливість для створення національної вертикально інтегрованої нафтогазової компанії (ВІНК)

"Призупинення рішення уряду дозволяє "Нафтогазу" встановити контроль над менеджментом "Укртатнафти", консолідувати видобуток і закупівлю сировини, що переробляють активи, і почати відновлення роздрібної програми", - заявив експерт.

На думку Іщенка, Нафтогаз може консолідувати у ВІНК дочірну компанію "Укргазвидобування" (потужності у видобутку газу і газового конденсату, Шебелинский ГПЗ), Кременчуцький НПЗ, нинішні бензинові і газові заправлення компанії.

Реклама:

Також експерт вважає, що "Нафтогаз" зможе розгорнути джобберску програму залучення АЗС і закуповувати на вільному ринку додаткові обсяги російської й української нафти для наступної переробки в "Укртатнафті".

Іщенко акцентував увагу на тім, що у випадку консолідації цих активів держава зможе контролювати близько 25% роздрібного ринку нафтопродуктів.

"Контроль чверті роздрібного ринку дозволить "Нафтогазу" і Мінпаливенерго без всякого адміністративного тиску, винятково ринковими методами регулювати ціни на бензин і дизпаливо вбік їхнього зменшення", - упевнений експерт.

Експерт також вказав на те, що президентський Указ закріплює контрольний пакет акцій "Укртатнафти" у власності України.

"Рішення президента припиняє всі претензії татарських акціонерів на спірний пакет акцій "Укртатнафти", - заявив Іщенко.

Як повідомлялося, Віктор Ющенко своїм Указом (№ 819/2007 від 4 вересня 2007 року) призупинив дію Постанови Кабінету міністрів №1037 від 8 серпня 2007 року Про керування державними корпоративними правами ЗАТ "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта". Цією постановою Кабмін передав держпакет Укртатнафти з керування НАК "Нафтогаз України" в керування Фонду державного майна.

Пізніше в "Нафтогазі" заявили, що указ президента нічого не змінює.

"Цей указ нічого не змінює, оскільки насправді передати пакет "Укртатнафти" від "Нафтогазу" Фондові неможливо без внесення змін у законодавство. За це спочатку повинен був проголосувати парламент. А сьогодні він (пакет) і так знаходиться під керівництвом НАК і не може бути переданий ФДМУ", - сказав представник "Нафтогазу".

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!