"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зелені: Ядерні відходи через Україну возити не можна - у нас Рудьковський

Середа, 5 вересня 2007, 16:25

Зелені: Ядерні відходи через Україну возити не можна - у нас Рудьковський

Партія зелених України (ПЗУ) вимагає від уряду оголосити мораторій на транзит через територію країни небезпечних вантажів і розірвати договір між Болгарією, Україною та Росією про транзит ядерного палива з Росії до Європи й відпрацьоване паливо у зворотному напрямку.

На думку члена політради ПЗУ Юрія Крука, договір між Болгарією, Україною та Росією, який був ратифікований Верховною Радою в 1992 р. і пролонгований ще на 10 років в 2006 р., "становить величезну небезпеку для громадян".

Крім того, на його думку, він ще й невигідний Україні.

Реклама:

"Якщо Росія заробляє на зберіганні й переробці відпрацьованого палива АЕС $ 1-2 тыс. за кг. (найближчим часом вона планує прийняти з Європи близько 6 тис. т цього вантажу, що дасть їй $ 6-12 млрд.), то Україна одержує за вивантаження вантажу з Болгарії в порту Ізмаїла, перевезення по залізниці й охорону вантажу лише близько 1 млн. грн. за ешелон. Причому ризики несе наша країна. У статті №7 згаданого договору сказано, що за ядерний збиток, нанесений при транспортуванні ядерних відходів, відповідальність несе країна, на території якої відбувся ядерний інцидент", - повідомив пан Крук.

Зелені підкреслюють, що громадяни України наражаються на особливу небезпеку саме через ненадійність залізничної системи країни.

Академік Міжнародної кадрової академії при ЮНЕСКО й Раді Європи Валерій Осипов, що представляє ПЗУ в Одеській області, повідомив, що цього року зареєстровано шість великих аварій на залізницях країни.

За його словами, по аварії поїзда, що перевозив фосфор у Львівській області, дотепер немає висновку, і ніхто з чиновників не покараний.

"Економічна правда" за матеріалами Экономические известия

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!