"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко хоче продовжити мораторій на продаж землі

Середа, 5 вересня 2007, 18:42

Лідер блоку свого імені Юлія Тимошенко виступає за продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель на 3-5 років.

Про це Тимошенко заявила на прес-конференції в Жмеринці (Вінницька область).

"Ми категорично проти скасування мораторію на продаж сільгоспземель", - заявила вона.

Тимошенко вважає, що мораторій необхідно продовжити доти, поки в Україні не буде сформований ефективні ринок збуту сільгосппродукції й не будуть уведені механізми захисту жителів села від шахрайства при продажі землі.

Реклама:

"У селян сьогодні фактично єдине, що залишилося - це акти на землю й, якщо ми скасуємо мораторій, вони масово почнуть їх продавати за безцінь посередникам", - сказала вона.

Тимошенко також вважає, що в Україні не створені умови для приходу ефективних інвесторів у сільськогосподарську галузь.

"У нас поки немає цих необхідних механізмів захисту інвесторів, що працюють у сільському господарстві, а значить, земля може виявитися в руках посередників, які не зацікавлені в створенні цих механізмів", - додала вона.

На думку Тимошенко, такі механізми можливо створити протягом 3-5 років.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко не підтримує будь-які ініціативи щодо продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Раніше міністр аграрної політики Юрій Мельник заявив, що вважає за можливе подальше продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, який Верховна Рада продовжила до 1 січня 2008 року.

Він зазначив, що, швидше за все, мораторій на продаж сільгоспземель 1 січня 2008 року може бути продовжений, тому що в нинішній політичній ситуації Верховна Рада не змогла прийняти ключові закони - про ринок землі й про земельний кадастр.

Раніше Ющенко неодноразово заявляв про намір домогтися зняття мораторію на продаж сільгоспземель і виключав можливість його продовження.

9 січня Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель до 2008 року, подолавши вето Ющенка.

11 січня президент підписав цей закон, і він набув чинності з 13 січня.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!