Українці поїдають устриці й омари тоннами

Понеділок, 3 вересня 2007, 11:52

Українці споживають закордонні устриці й омари тоннами, жаб'ячі лапки і лангусти – сотнями кілограм.

Про це повідомляє газета "Дєло" з посиланням на дані Держкомстату про імпорт екзотичних продуктів харчування в Україну.

Згідно з даними митної статистики, у першій половині 2007 року в Україну легально поставлено майже 35 тонн устриць, 30 тонн м'яса акули, 7 тонн омарів, близько 600 кілограм лангустів. Крім того, обсяг поставок жаб'ячих лапок за півроку склав 360 кілограм.

Митна вартість усього перерахованого, за даними Держкомстату, "досить символічна".

Реклама:

"Наприклад, м'ясо акули ввозилося за ціною курятини на вітчизняних ринках - трохи вище за 10 гривень за кілограм. З огляду на вартість страв у столичних ресторанах, виходить, що кінцевому споживачу продукт реалізується за цінами, завищеними у 35–40 разів", - відзначає видання.

Середня задекларована ціна за кілограм імпортованих лангустів у першій половині 2007 року склала 18 доларів, омарів - 27 доларів.

У свою чергу, вартість найекзотичнішого для українців делікатесу - жаб'ячих лапок - при перетині кордону не перевищила 2,44 долари (близько 12,5 гривні) за кілограм.

При цьому ціна порції 150-200 грам цієї страви в столичних ресторанах рідко опускається нижче 100 гривень, пише "Дело".

Оператори закладів громадського харчування вважають, що оприлюднені Держкомстатом обсяги імпорту відносно невисокі. Це пояснюється низьким інтересом співгромадян до вишуканих заморських страв.

Експерти ринку визнають, що занадто високі ціни на страви, виготовлені з цих продуктів у ресторанах, відлякують більшість клієнтів.

Директор ресторану "Тампопо" Маргарита Побережна зізналася, що, як правило, відомі заклади роблять не менш 300% "накрутки" на своїх стравах.

"Більш демократичні в ціновій політиці заклади "наварюють" 150-200%. Однак вони рідко пропонують відвідувачам щось оригінальне", - пояснила Побережна.

За її словами, наприклад, середня мінімальна вартість стандартної порції з 12 устриць у ресторанах України буде складати від 150 до 300 гривень, в залежності від розміру і різновиду продукту.

При цьому, за свідченням імпортерів морепродуктів, середня ціна однієї устриці, що вони ставлять на реалізацію для ресторанів, складає 8-15 гривень.

Водночас дані Держкомстату свідчать про те, що вартість цих молюсків при імпорті складала трохи більше за 60 гривень, але вже за кілограм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!