"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На відродження села виділять в 2008 році понад 24 млрд.

Четвер, 27 вересня 2007, 19:03

У державному бюджеті України на 2008 рік на підтримку агропромислового комплексу й відродження села заплановано понад 24 млрд. грн.

Відповідно до повідомлення прес-служби Міністерства фінансів, зазначені кошти планується направити на підтримку рослинництва, садівництва, виноградарства; підтримку тваринництва й птахівництва; здешевлення страхових премій; забезпечення житлом працівників освіти, культури, охорони здоров`я та інших працівників бюджетної сфери, які проживають у селі й уклали трудові контракти на 20 років; сприяння залученню кредитних ресурсів в агропромисловий комплекс.


Так, у проекті держбюджету наступного року на 46% збільшено суму державної підтримки рослинництва, садівництва й виноградарства, на які планується направити 3 млрд. 363,3 млн. грн.

Реклама:


Крім того, вперше в 2008 році з держбюджету буде виділено 100 млн. грн. на захист, відновлення й підвищення родючості грунтів. Також вперше будуть запроваджені форвардні закупівлі зерна в державний продовольчий резерв.


Крім того, значні кошти в бюджеті-2008 передбачено на максимальне попередження ризиків аграріїв, зокрема таких, що спостерігалися нинішнього року. З цією метою на страхування сільськогосподарської продукції виділено 200 млн. грн. Таким чином, понад 20 тисяч сільгосппідприємств зможуть застрахувати ризики втрат від загибелі сільськогосподарської продукції на посівних площах, орієнтовно, понад 8 млн. га.


Також на 249,1 млн. грн., порівняно з 2007 роком, збільшено підтримку тваринництва й птахівництва. На зазначені цілі в 2008 році передбачається направити 1 млрд. 903,0 млн. грн. На розвиток рибного господарства - 17,4 млн. грн.


Крім того, з метою поліпшення фінансового стану агропромислових підприємств планується направити бюджетні кошти в обсязі 1060 млн. грн. на здешевлення кредитних ресурсів підприємств АПК і надання кредитів фермерським господарствам.


Крім того, в 13 разів збільшено витрати на розвиток вітчизняного машинобудування для АПК. Як повідомляється, на 34,3% - до 539,6 млн. грн. збільшено державну підтримку технічного переобладнання сільськогосподарського виробництва.


На державну підтримку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу передбачено 20 млн. грн., що більш ніж у 13 разів перевищує обсяги, передбачені в 2007 році. Зазначені кошти буде направлено на освоєння виробництва нових видів малолітражних дизельних двигунів, малогабаритної сільськогосподарської техніки.


При всьому цьому збережеться пільговий режим оподаткування ПДВ для сільгосптоваровиробників. Таким чином, у їхньому розпорядженні залишиться понад 5 млрд. грн., повідомляє прес-служба Мінфіну.


У той же час із держбюджету буде виділено 100 млн. грн. на компенсацію витрат, понесених підприємствами АПК на будівництво об`єктів соціальної сфери на селі. Продовжиться фінансування кредитування індивідуальних сільських забудовників (на ці цілі в бюджеті-2008 заплановано 105 млн. грн.) і підтримка розвитку комунального господарства на селі (40,9 млн. грн.).


Як підкреслюють у Мінфіні, зазначені витрати на агропромисловий комплекс дадуть можливість повною мірою забезпечити державну підтримку АПК і відродження села.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!