"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бойко прогнозує скорочення споживання газу більш ніж на 9%

Вівторок, 25 вересня 2007, 11:12

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко прогнозує, що за підсумками 2007 року споживання природного газу в Україні скоротитися на 9,3% або на 7 млрд. куб. м до 68 млрд. куб. м.

Про це він повідомив у ході передвиборних теледебатів на Першому національному телеканалі.

Зі слів міністра, 2 млрд. куб. м Україна заощадить за рахунок теплої зими на початку 2007 року, а інше - за рахунок впровадження енергозберігаючих технологій і переведення енергогенеруючих компаній на споживання вугілля замість газу.

Крім того, Бойко повідомив, що Мінпаливенерго розробило програму скорочення споживання природного газу в Україні на найближчі 3-4 року до 60 млрд. куб. м у рік.

Реклама:

"60 мільярдів куб. м газу, які будуть у балансі газу нашої країни, через три-чотири роки будуть складатися з 20 мільярдів закупівлі по газопроводах, 10 мільярдів LNG - скрапленого природного газу, а 30 мільярдів ми будемо добувати в нашій країні, і в нас із цього приводу є програма", - зазначив міністр.

Як повідомлялося, на сьогодні Україна добуває близько 20 млрд. куб. м власного газу, що відповідно до законодавства, йде на потреби населення.

В 2007 році Україна не закуповує природний газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через ексклюзивного постачальника компанію "РосУкрЕнерго" 7 млрд. куб. м газу за рік і з Казахстаном про поставки 8,5 млрд. куб. м газу за рік, а також з Туркменістаном про поставки 42,5 млрд. куб. м газу за рік.

На кордоні України й Росії газ в "РосУкрЕнерго" купує спільне підприємство "Укргаз-Енерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу України" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери.

Раніше Бойко прогнозував, що в 2008 році ціна імпортованого в Україну природного газу на кордоні з Росією може збільшитися не більше ніж на 10% або на 13 доларів за тис. куб. м порівняно з 2007 роком до 143 доларів за тис. куб. м.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!