Нацбанк зобов'яжуть регулювати грошові перекази

Вівторок, 25 вересня 2007, 15:24

25 вересня Держфінпослуг розгляне законопроект, в якому пропонується зобов'язати Нацбанк займатися регулюванням грошових переказів, ліцензуванням цього виду діяльності і здійсненням нагляду.

Зараз Нацбанк контролює лише платіжні переклади, здійснювані банками. Але право їх здійснювати мають також небанківські фінустанови, що знаходяться під контролем Держфінпослуг, і Укрпошта, чию діяльність регулює Мінтранс.

Учасники ринку не проти НБУ, але затверджують, що це не вирішить усіх проблем

Реклама:

Нацбанк також наполягає на тому, що регулювати діяльність небанківських фінустанов буде дуже складно і запропоновані зміни необхідно буде доробити.

"Небанківські фінустанови здійснюють перекази через банки. А міжбанківські перекази здійснюється протягом трьох днів. Але небанківські фінустанови займаються й іншими видами діяльності. І якщо компанії необхідно покрити якісь термінові витрати і на рахунку є гроші, то вона їх використовує навіть якщо вони мають інше призначення. А як простежити, де знаходяться ці гроші протягом трьох днів?" - запитує Віктор Кравець, виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків Нацбанку (НБУ).

Крім того, у Нацбанку вважають, що в майбутньому грошові перекази цілком відійдуть до небанківського сектору. Тому розробляти законодавство необхідне з прогнозом на майбутнє.

Экономические известия

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!