"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Лукашенко: Газпром наживається на Білорусі

Понеділок, 24 вересня 2007, 11:32

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що російський газовий монополіст Газпром наживається на його країні.

"Газпром тут заробляє, як стверджує, пристойні бабки і наживається за рахунок нас", - сказав у суботу Лукашенко в Речіце, пише російська газета Взгляд.

За його словами, у майбутньому році Білорусі хочуть підняти ціну на газ на 15-20%.

Реклама:

"Чим ми так провинилися перед керівництвом Росії - я не знаю", - сказав Лукашенко, відзначивши, що "деяким монополістам це зелене світло затьмарило очі і вони нічого не бачать крім грошей".

Білоруський президент підкреслив, що в процесі висновку газового контракту на майбутній рік у Білорусі буде "тверда мотивація". Газпром сьогодні на продажі газу в Білорусь має таку ж прибутковість як у Німеччині. Тобто з нами торгують газом як з Німеччиною", - сказав Лукашенко.

Він не виключає, що контракт на майбутній рік буде підписати непросто і може повторитися ситуація минулого року.

"Усе можливо і буде залежати від того, як пройдуть переговори. Але ми постараємося підписати контракт до (новорічного) бою кремлівський курантів", - відзначив Лукашенко.

За його словами, білоруська сторона буде погоджувати питання ціни на російський газ з питаннями транзиту його через Білорусь у Європу.

Як повідомлялося, 8 серпня Білорусь перерахувала на рахунок ВАТ Газпром останній платіж на погашення повної вартості постачань газу в першому півріччі 2007 року, після того, як російський газовий концерн заявив про можливе скорочення постачань газу в Білорусь на 45% з 3 серпня у випадку, якщо республіка не сплатить борг.

Взгляд

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!