НБУ скасує обмеження умов запозичень на зовнішніх ринках

Четвер, 20 вересня 2007, 11:05

Норми постанови Національного банку України №235, якими обмежуються умови запозичень для резидентів на зовнішніх ринках, буде скасовано.

Про це повідомив заступник голови правління НБУ Олександр Савченко.

За його словами, за рішення про скасування цих норм висловилися голова правління НБУ Володимир Стельмах і більшість членів правління НБУ на спільному засіданні представників Нацбанку, комерційних банків та інших суб`єктів господарювання.

За словами Савченка, зокрема, НБУ зобов`яже банки реєструвати договори про зовнішні запозичення не до здійснення операції, як це було зазначено в постанові №235, а в режимі он-лайн.

Реклама:

У перспективі Нацбанк хоче ввести таку реєстрацію вже після підписання договорів про запозичення, сказав банкір.

У свою чергу голова Ради НБУ Петро Порошенко на 15-му форумі Асоціації "Українська кредитно-банківська спілка" зазначив, що на нараді НБУ і банків було також прийнято рішення про створення робочої групи, що аналізуватиме процеси доларизації економіки України.

Голова Ради НБУ також сказав, що у зв`язку з кризою ліквідності на світових ринках надходження іноземної валюти до України можуть істотно скоротитися. На його думку, це позначиться на сальдо платіжного балансу, яке швидше за все матиме негативне значення.

Крім того, Порошенко не виключив скорочення до кінця поточного року золотовалютних резервів НБУ.

Як відомо, за даними НБУ, на сьогоднішній день рівень доларизації української економіки оцінюється на рівні 40%.

Золотовалютні резерви Національного банку України на 1 червня поточного року становили 24 млрд. 662 млн. дол. США.

Нагадаємо, постанова правління Нацбанку України N235 від 22 червня 2007 року, зокрема, передбачає: максимальну процентну ставку за договорами з нерезидентами у вільноконвертованій валюті визначати як середньозважену (за два попередні квартали) прибутковість по облігаціях зовнішніх державних позик України в доларах США плюс 2% річних; банківські операції із залучення коштів на міжнародних ринках здійснювати тільки після попередньої реєстрації договору в НБУ, окрім кредитів, які виходять на термін, що не перевищує двох робочих днів.

Ці норми мають набути чинності з 19 жовтня 2007 року.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!