Американці сильніше розділилися на "заможних" і "незаможних"

Середа, 19 вересня 2007, 11:16

Дослідження Pew Research Center показало, що за останні два десятиліття помітно виросло число жителів США, упевнених у тім, що американське суспільство розділене на дві нерівні групи – "заможних" і "незаможних".

Якщо в 1988 році більшість американців (71%) вважали, що в їхній країні не існує подібних розходжень, то в 2007 році число тих, хто так вважає зменшилося до 48%.

Одночасно за цей же період стало більше жителів США, впевнених у тім, що власне вони належать до групи "незаможних". Два десятиліття тому їх було відносно мало - 17%, нині - удвічі більше (34%).

Паралельно із цим зменшилося число "заможних": в 1988 році до таким себе зараховували 59%, в 2007 році - 45%.

Реклама:

Результати деяких досліджень показують, що подібні розходження дійсно мають місце.

За даними агентства Bloomberg, середньостатистичний топ-менеджер американської корпорації за 10 хвилин роботи одержує більше, ніж середньостатистичний найманий робітник за весь рік.

За підрахунками Бюджетного Управління Конгресу США Congressional Budget Office, за період з 1998 по 2004 рік доходи американських родин у цілому виросли - однак на досить скромну суму (6,6 тис. дол.). За цей же строк американські родини, що входять у число 1% найзаможніших, стали заробляти приблизно на 420 тис. дол. більше.

Цікаво, що на розрив між "заможними" й "незаможними" американці дивляться по-різному. Їхня оцінка ситуації залежить від політичних пристрастей. Тільки 33% прихильників Республіканської партії усвідомить цю різницю (19% в 1988 році), тоді як серед демократів таких набагато більше - 63% (відповідно, - 32%).

"Економічна правда" за матеріалами Washington Profile

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!