Інвестиції при Януковичі у більшій мірі оманливі?

Вівторок, 18 вересня 2007, 11:12 -

За даними Держкомстату за перше півріччя цього року в Україну з Кіпру надійшло близько 1 мільярда доларів інвестицій.

У цілому, за перше півріччя в країну було вкладено 2,5 мільярди доларів повідомляє газета "Дело".

Найбільшим іноземним інвестором в Україні є острівна держава Кіпр.

Як пише видання, "усього за один рік, що збігається з періодом керівництва країною уряду (Віктора) Януковича, інвестиції з Кіпру виросли більш ніж удвічі".

Реклама:

Ще в першому півріччі минулого року з Кіпру надійшло всього 480 мільйонів доларів, але вже в другій половині грошовий потік збільшився вдвічі. Зараз загальний обсяг "кіпрських" інвестицій перевищує 4,1 мільярди доларів.

Велика частина іноземних грошей в Україні – з Німеччини. ФРН посідає перше місце за обсягами інвестованих коштів.

"Але солідні 5,7 мільярда доларів досить оманливі", - зазначає видання.

Так, Mittal Steel, що придбала "Криворіжсталь", зареєстрована в Німеччині. Тож 4,8 мільярди доларів, отримані Україною за реприватизацію гіганта, по суті, є прямими інвестиціями в Україну з Німеччини.

"Якщо відняти ці мільярди з загальної величини німецьких інвестицій, сума виходить досить скромна", - пише видання, додаючи, що динаміка німецьких інвестицій "також залишає бажати кращого": за 2007 рік ФРН збільшила свою присутність в Україні усього на 100 мільйонів доларів.

"Таким чином, Кіпр є беззаперечним лідером із більш ніж дворазовим відривом від найближчого свого переслідувача – Австрії", - зазначається в статті.

На думку експертів, за цим припливом капіталу стоять українські підприємці, яким вигідніше інвестувати в Україну через Кіпр – офшорну зону і країну-члена ЄС.

Екс-міністр економіки Сергій Терьохін вважає, що в такий спосіб бізнесмени відходять від оподатковування і виводять капітали з-під дії українського законодавства.

"Це шкурні інтереси окремих бізнесменів", - говорить він, пояснюючи, що при репатріації дивідендів з Кіпру податки в Україні не платяться, і це дозволяє бізнесменам уникнути оподатковування, а потім представити ці гроші як інвестиційні кошти.

У свою чергу, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ганна Чередниченко в цілому динаміку інвестицій з Кіпру оцінює позитивно: "Збільшення обсягів і повернення капіталу свідчать про поліпшення інвестиційного клімату в країні".

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: