"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україну годують імпортним м'ясом у 5-6 разів дорожче закупівлі

Вівторок, 18 вересня 2007, 11:36 -

З початку року імпорт м'яса і м'ясних виробів в Україну виріс на 34%. Основні постачання здійснювалися з Бразилії й Аргентини.

Згідно з даними Держкомстату, тільки в січні-червні на внутрішній ринок України було викинуто 126 тисяч тонн "іноземного" м'яса, пише газета "Дєло".

Видання відзначає, що "різкий ріст зовнішніх закупівель виглядає досить дивно, адже в квітні уряд заборонив ввіз м'яса за давальницькими схемами". За коштами цих схем у країну попадало 50% імпортного м'яса.

За даними Держкомстату, за січень-червень поточного року в Україну було завезено 20 тисяч тонн мороженої й охолодженої свинини. Середня вартість цього товару, що декларували імпортери на кордоні, склала 4,5 гривень за кілограм.

Реклама:

У цей же час ціна свинини на українських ринках була в 5-6 разів вище. Основним постачальником дешевого м'яса стала Бразилія. За півроку з цієї країни через український кордон було завезено трохи більше 19 тисяч тонн свинини.

Імпортною яловичиною українців годували також переважно латиноамериканці. З Аргентини і Бразилії в Україну потрапило близько 5 тисяч тонн цієї продукції. Середня вартість м'яса, що перевозилося через океан, ще нижче - 4,3 гривні за кілограм.

Експерти називають низькі ввізні ціни сумнівним фактом, що пояснюється частим використанням імпортерами напівлегальних схем.

За словами директора компанії "ПроАгро" Миколи Верницького, ціна на заморське м'ясо дуже низька тому, що воно не обкладається податком. По-друге, процедура "розтаможки" не завжди здійснюється відповідно до закону.

Цю ж інформацію підтверджують у Міністерстві аграрної політики. Заступник міністра Петро Вербицький не приховує, що кілька компаній продовжують ввозити м'ясо за давальницькими схемами на підставі рішення судів.

Представники вітчизняних м'ясокомбінатів стверджують, що імпортне м'ясо не можна називати свіжим. У кращому випадку "мороженому" імпорту стукнуло 3-5 років. Тому таке м'ясо використовують як сировину для переробки, і на ринках покупцям не варто шукати туші дешевих аргентинських свиней або корів.

Згідно з даними митних декларацій, за перше півріччя 2007 року в Україну також було завезено 4,2 тисячі тонн імпортних сосисок і ковбасних виробів.

Головним постачальником ковбас (більш 90%) стала Білорусія. Крім того, українці спожили 203 тонн ковбас з Євросоюзу: продукція з Естонії, Іспанії, Франції й Угорщини.

Примітно, що середня вартість кілограма "ковбасного" імпорту - усього лише 7 гривень за кілограм. Навіть сосиски і ковбаси, вироблені в Італії, за даними митної статистики, закуповувалися по 12,8 гривні.

При цьому вартість імпортної ковбаси на кордоні і на полицях супермаркету відрізняється у кілька разів.

"Після проходу кордону імпортер повинен сплатити ПДВ (20%) і мито, що збільшує вартість продукції на 30-40%", - пояснює представник однієї з компаній-імпортерів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: