Відходи ЧАЕС будуть зберігатися у тисячолітніх контейнерах

Понеділок, 17 вересня 2007, 16:02

Компанія Holtec International наголошує, що сховище для відходів ядерного палива на території ЧАЕС будується виключно для задоволення потреб цієї станції.

Про це заявив керівник консорціуму Holtec International Кріс Сінгх на спільній прес-конференції учасників підписання двох проектів щодо перетворення ЧАЕС на екологічно безпечний об'єкт.

"Що стосується зберігання палива, то сховище має бути спроектовано для спеціального виду палива. Тобто сховище для реакторів, що існують тільки в Україні, відрізнятиметься від інших", - зазначив Сінгх.

Він заявив, що "дискусій щодо розширення потужностей цього сховища, щоб зберігати паливо з інших країн не було" – "це мав би бути інший проект".

Реклама:

"Такі ідеї з'являлися в пресі, коли президент говорив, що в цьому сховищі зберігатиметься паливо з інших станцій, з інших країн", - відзначив Сінгх, наголосивши, що "це неможливо, це неправильно трактували президента, ми не збираємося цього робити".

За словами керівника Holtec International, компанія має намір забезпечити зберігання палива в контейнерах, "що зможуть витримати тисячоліття".

"Контейнери не зруйнуються, вони спроектовані таким чином, щоб унеможливити будь-які аварії – природні чи людського втручання", - пояснив він.

За словами Сінгха, компанія має намір наступного року запропонувати Україні ще один проект, пов'язаний зі зберіганням відходів ядерного палива.

"Є два проекти: щодо палива ЧАЕС і ще один, що стосується розташування палива з інших реакторів у контейнери, що можна транспортувати", - заявив він.

"Мета в тому, щоб зібрати паливо, помістити у транспортабельний контейнер і доправити в зону відчуження ЧАЕС, де і зберігати. Таку технологію я назвав "місце парковки" для переробленого ядерного палива", - пояснив Сінгх.

Він відзначив, що "затвердження проекту і побудова такого сховища має проходити через Верховну Раду і всеукраїнський референдум". "Сподіваюсь, що ВР затвердить таку ініціативу. Детальні розробки будуть надані наступного року", - додав Сінгх.

Зі свого боку гендиректор ЧАЕС Ігор Грамоткін повідомив, що реалізація проектів буде проходити в два етапи: проектування та будівництво. При чому проектування займе близько 1,5 роки.

"Після проектування проекти мають пройти державну експертизу і лише після цього вони будуть фізично реалізовані", - уточнив він.

Грамоткін повідомив, що повну відповідальність за реалізацію проектів несуть компанії-підрядники. За його словами, компанії-підрядники обиралися за правилами закупок ЄБРР.

"Це прозорість, об'єктивність. Це не тільки досвід, але й успішно реалізовані проекти в минулому і пропозиція найменшої ціни", - уточнив Грамоткін.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!