Ющенко "оживив" рішення РНБО про підвищення рівня життя

Середа, 12 вересня 2007, 15:32

Президент Віктор Ющенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 вересня "Про основні напрями фінансового забезпечення заходів щодо підвищення життєвого рівня населення у 2008 році".

Про це йдеться в указі президента від 12 вересня, розміщеному на сайті голови держави.

Контроль за виконанням цього указу покладено на секретаря РНБО.

У рішенні від 4 вересня РНБО відзначала "наявність серйозних негативних тенденцій" у сфері фінансового забезпечення заходів із посилення соціальної складової економічної політики та підвищення життєвого рівня населення і, відповідно, "низьку ефективність державної політики щодо підвищення доходів громадян та подолання бідності".

Реклама:

Також РНБО відзначала, що "відсутність довгострокової стратегії розвитку соціальної і гуманітарної сфер, неефективність інноваційних процесів суттєво ускладнюють реалізацію взятих державою зобов'язань щодо наближення якості життя населення до європейських стандартів", а "недосконале планування основних макроекономічних показників... призводить до невиправданого звуження можливостей держави щодо розв'язання найгостріших проблем у соціальній та гуманітарній сферах".

4 вересня РНБО вирішила взяти до відома, що Кабінетом міністрів у проекті Держбюджету на 2008 рік ураховано окремі соціальні ініціативи та пропозиції президента.

Цим же рішенням РНБО доручила Кабміну передбачити у проекті закону про Держбюджет-2008 видатки на "посилення з 1 січня 2008 року соціальної складової економічної політики, забезпечення реального підвищення життєвого рівня населення".

Зокрема, йшлося про запровадження окремого виду грошової допомоги для дітей з багатодітних сімей у розмірі не менше 50% прожиткового мінімуму, підвищення розмірів пенсій шляхом збільшення величини оцінки одного року страхового стажу на 0,35%, встановлення для студентів ВНЗ та учнів ПТНЗ із числа дітей-сиріт стипендії в розмірі не менше 2 прожиткових мінімумів, запровадження з 1 січня 2008 року додаткових соціальних гарантій багатодітним сім'ям, тощо.

Також ішлося про реалізацію державних культурно-освітніх програм, а також заходи з організації та проведення футбольного "Євро-2012", пов'язані з будівництвом і реконструкцією національного спорткомплексу "Олімпійський" у Києві, доріг і аеропортів, а також облаштуванням пунктів пропуску на держкордоні.

Також РНБО наголошувала на "забезпеченні макроекономічної стабільності та реальності Державного бюджету" та "вдосконаленні міжбюджетних взаємовідносин та розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування".

РНБО також покладала на Кабмін забезпечити оприлюднення у ЗМІ до 15 вересня цього року "повного економічно обгрунтованого розрахунку прожиткового мінімуму на 2008 рік" та підготувати й внести на розгляд Верховної Ради законопроект про зміни до закону про місцеве самоврядування щодо надання Кабміну повноважень визначати граничну чисельність та витрати на утримання апаратів органів місцевого самоврядування.

За рішенням РНБО на своєму засіданні має заслухати інформацію міністра фінансів "про хід виконання цього рішення".

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!