Одесі присвоїли власний рейтинг

Середа, 12 вересня 2007, 15:53

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's присвоїло Одесі довгостроковий рейтинг В+.

Про це сказано в повідомленні рейтингового агентства.

Крім того, за національною шкалою присвоєний рейтинг uaА-.

Прогноз рейтингів - стабільний.

Реклама:

Рейтинги Одеси обмежуються невисокою фінансовою гнучкістю внаслідок регулювання з боку уряду, відображають високий тиск із боку як зростаючих видатків на заробітну плату, так і потреб у фінансуванні інфраструктури, невисокого рівня соціального добробуту, а крім того - негативну кредитну історію міста й плани з нарощування боргу.

Положення Одеси як економічного й логістичного центру півдня України з швидким зростанням економіки, а також швидке зростання міжбюджетних перерахувань, призводять до зростання бюджетних доходів, хоча рівень добробуту залишається невисоким для Центральної й Східної Європи (середня зарплата становить 200 доларів на місяць).

Standard&Poor's очікує, що зростання боргу Одеси для фінансування розвитку інфраструктури буде поступовим, у рамках використання очікуваних кредитів міжнародних фінансових інститутів, графік погашення залишиться порівняно рівним, а валютні ризики будуть під контролем (без нових великих випусків боргових зобов'язань або позик з одноразовим погашенням).

При виконанні цих умов продовження швидкого економічного зростання, що призводить до зростання доходів бюджету й, отже, - поліпшення фінансових показників з операційним профіцитом на рівні або вище 10%, буде позитивним для кредитоспроможності міста.

І навпаки, зростання ризиків, пов'язаних з обслуговуванням і погашенням боргу, включаючи валютні ризики й ризики разового погашення, на тлі більш слабкого зростання доходів і, відповідно, погіршення фінансових показників, з операційними балансами, близькими до нуля, може натиснути на рівень рейтингів.

Як повідомлялося, у липні Fitch присвоїв Одесі рейтинг AA-(ukr).

У середині 2006 Fitch присвоїв Одесі рейтинг B+, а до цього Одеса заявила про намір випустити муніципальні облігації на 200 млн. гривень в 2006.

В 1997 році Одеса випустила річні облігації муніципальної позики на 61 млн. гривень із доходністю 50% річних, однак в 1998 не змогла погасити більшу частину позики.

У травні 2007 Одеська міська рада запропонувала власникам муніципальних облігацій Одеси 1997 року випуску, за якими в 1998 був оголошений дефолт, пред'явити ці папери до погашення.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!