"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Турбоатому" загрожує гігантський штраф через зупинку індійської АЕС

Понеділок, 10 вересня 2007, 11:42 -

Харківському "Турбоатому" загрожує штраф, що перевищує половину річного обороту компанії.

Високопоставлене джерело в Міністерстві промполітики повідомило, що наприкінці серпня одна з трьох турбін, поставлених "Турбоатомом" в Індію на АЕС Kaiga, вийшла з ладу, що призвело до аварійної зупинки енергоблоку.

Контракт з індійською стороною на постачання чотирьох турбін К-245 для АЕС Kaiga і АЕС Rapp на загальну суму 71 млн. дол. "Турбоатом" уклав у 2002 році.

"Турбоатом" як генеральний підрядчик несе на собі гарантійні зобов'язання щодо належного виконання контракту в розмірі 10% від суми контракту.

Реклама:

У прес-службі Nuclear Power Corporation of India, що експлуатує АЕС Kaiga, повідомили, що сьогодні "Турбоатом" як генеральний підрядчик зобов'язаний сплатити індійській стороні штраф у розмірі 7,1 млн. дол.

"Турбоатом" за умовами контракту також зобов'язаний відшкодувати збитки в розмірі 90 тис. дол. за кожну годину простою енергоблоку. Таким чином, сумарний штраф компанії на момент написання статті склав близько 37,34 млн. дол.

Гендиректор "Турбоатома" Віктор Суботін стверджує, що генератор, що вийшов з ладу, був вироблений на ВАТ "Електротяжмаш": "Офіційні претензії ще не надходили, але серйозність ситуації зрозуміла".

"Провини нашого підприємства в цій поломці немає, але, оскільки постачання було комплексним, "Турбоатом" не може бути осторонь", – додав Суботін.

У середу пройде термінова нарада на "Турбоатомі", і в найкоротший термін в Індію будуть відправлені фахівці для усунення поломки.

Міноритарний акціонер "Турбоатома" – група "Енергетичний стандарт" – вважає, що гендиректор підприємства повинен був вислати ремонтну бригаду в Індію відразу після повідомлення про аварію.

"Бездіяльність керівництва підприємства може обернутися знеціненням його акцій, таким чином, професійна неспроможність Віктора Суботіна як директора наносить пряму втрату акціонерам", – уже заявили в групі "Енергетичний стандарт".

"Ми звертаємося до Кабміну і ФДМ з проханням сприяти негайному відстороненню від виконання обов'язків генерального директора", - додали в компанії. Видання нагадує, що раніше компанія оскаржила призначення Суботіна гендиректором у суді.

Партнер юридичної фірми DLL Тор Consulting Юрій Лазуренко відзначає, що індійській стороні буде непросто стягнути з "Турбоатома" понесені збитки.

"Потрібно довести, що поломка є саме фабричним браком і не пов'язана з неналежним використанням устаткування. Причому зробити це потрібно буде в міжнародному суді, а не в індійському", - пояснив Лазуренко.

Як відомо, "Турбоатом" є найбільшим виробником турбін в Україні. 75,22% акцій "Турбоатома" належать державі і знаходяться в управлінні ФДМ, близько 15% – компаніям, афільованим з "Енергетичним стандартом" підприємця Костянтина Григоришина.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: