"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ТПУ заявляє про масові порушення при закупівлі твердого палива

Четвер, 9 серпня 2007, 11:32 -

Тендерна палата України (ТПУ) заявляє про масові грубі порушення й зловживання при закупівлях твердого палива за державні кошти. Про це на прес-конференції заявив віце-президент ТПУ Микола Товстановський.

За його словами, ТПУ провела дослідження 137 тендерних процедур держзакупівель твердого палива (вугілля, торфобрикетів і дров), що здійснювалися в період 2005 р. - першого півріччя 2007 р. на загальну суму понад 70 млн. грн. (у першому півріччі 2007 року - на 37,4 млн. грн.).

У результаті перевірки ТПУ констатувала, що при кожній процедурі закупівлі допускалися порушення тендерних процедур. Зокрема, зазначив Товстановський, у більшості випадків процедури закупівель оформлялися формально з "проштовхуванням у переможці" посередницьких фірм, що, як наслідок, вело до збільшення закупівельних цін на тверде паливо на 10-15%.

Крім того, повідомив він, поширеним порушенням проведення держзакупівель у зазначеному сегменті є умисне маніпулювання маркою та якістю закупленого вугілля, і як наслідок, його вартістю.

Реклама:

"При оплаті за одну марку вугілля насправді одержували абсолютно іншу або з гіршими якісними показниками, що звісно дешевша, але в котельній горітиме, і ніхто не здогадається, куди подінеться різниця в оплаті", - сказав Товстановський.

Він додав, що за результатами досліджень ТПУ передала правоохоронним органам 41 висновок для відповідного реагування. При цьому за висновками ТПУ вже порушено 6 кримінальних справ, а по 20 тендерним процедурам залучені інші контролюючі органи для детального вивчення ситуації.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: