"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Концепція держпрограми модернізації ринків капіталу України може бути затверджена в серпні

Вівторок, 7 серпня 2007, 18:01

Концепція Державної цільової економічної програми модернізації ринків капіталу в Україні, що передбачає їх концентрацію і централізацію, може бути затверджена вже в серпні цього року, заявив Віктор Івченко, голова Державного агентства по інвестиціях і інноваціям (Держінвестицій), яке розробляло цей документ. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Думаю, концепція може бути затверджена в серпні", -- сказав Івченко. Він підкреслив, що цей документ стане базою для практичних кроків по концентрації і централізації ринку. За словами посадовця, Українська міжбанківська валютна біржа вже ініціювала питання про концентрацію торгівлі на біржовому ринку.

Голова Держінвестицій висловив думку, що між біржами не має бути непотрібної конкуренції. У той же час він підкреслив, що вибір бірж у рамках централізації ринку повинен мати цивілізовані форми, зокрема, проводитися відповідно до розробленого на базі концепції порядком і умовами.

"Ми будемо проводити конкурс - відкритий, чесний, прозорий - по відбору національного організатора торгівлі, що буде опікуватися (організацією торгівлі) акціями відповідно до концепції", - сказав Івченко. При цьому він додав, що одного організатора торгівлі буде мало, тому що існують ще ф'ючерсний ринок і товарні ринки.

"Це все не так просто збити в купу, навіть в Америці цього не вдалося", - відзначив Івченко.

Реклама:

Як повідомила прес-служба Держінвестицій, проект концепції напередодні вже був схвалений на першому засіданні Координаційно-моніторингового комітету з питань модернізації інвестиційного середовища і розвитку ринків капіталу на чолі з першим віце-прем'єром, міністром фінансів Миколою Азаровим, що пройшло в уряді.

"Ринки капіталу в Україні розвиваються непропорційно і не здатні цілком задовольнити потреби національної економіки і бізнесу в доступних кредитах, інвестиційних ресурсах в тих обсягах, в яких потребують реальний сектор економіки і соціальна інфраструктура країни. У цій ситуації надзвичайно важливо вирішити питання про об'єднання зусиль всіх центральних органів виконавчої влади, регуляторів, саморегульованих організацій і учасників ринку капіталу", - цитує прес-служба вступні слова Н.Азарова.

"Питання концентрації і централізації капіталу є ключовою проблемою, на рішення якої спрямована концепція Державної цільової економічної програми модернізації ринків капіталу в Україні", -- приводяться в прес-релізі також слова Івченка.

На думку Держінвестицій, затверджена Верховною Радою у вересні 1995 року Концепція функціонування і розвитку фондового ринку в Україні не була цілком реалізована, у результаті чого ринкам капіталу в країні властиві "низька капіталізація, архаїчна інфраструктура ринку і тіньове ціноутворення на основні ресурси".

"Причиною невдач реформи ринків капіталу в Україні є помилкова доктрина, що полягає в тому, що ринок може самостійно впоратися з необхідними перетвореннями", - відзначається в прес-релізі.

Відповідно до нього, у проекті нової концепції основна увага приділяється інституціональній реформі ринків капіталу, розвиткові фінансових інструментів і корпоративного законодавства, консолідації біржової системи, податковому стимулюванню розвитку організованих ринків капіталу і розвиткові депозитарної системи відповідно до раніше затвердженої Державної програми.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!