Янукович збільшить квоти на експорт зерна. Європа йому "не указ"

Понеділок, 6 серпня 2007, 14:46

Міністерство аграрної політики планує з 1 жовтня цього року винести на розгляд Кабінету міністрів питання про збільшення квот на експорт зерна.

Про це заявив на прес-конференції в понеділок заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан, повідомляє Ліга.

"Після 1 жовтня поточного року ми будемо ще раз розглядати баланси, що у нас формуються, і запаси, і взагалі, які тенденції будуть на зерновому ринку. Я думаю, що ці квоти (на експорт зерна) будуть переглянуті в бік збільшення", - сказав він.

Водночас, щодо імпорту зерна заступник міністра зазначив, що уряд також орієнтується на стимулювання імпорту продовольчого і фуражного зерна в Україну.

Реклама:

За словами Лузана, уже підготовлений і затверджений урядом проект закону щодо скасування митних зборів при імпорті продовольчого і фуражного зерна, а також щодо скасування сплати податку на додану вартість.

"Це для того, щоб стимулювати імпортерів із ввезення продовольчого і фуражного зерна на митну територію України", - констатував він.

При цьому Лузан переконаний, що обсяги імпорту зерна не будуть значними. "Я не думаю, що будуть значні обсяги імпорту, можливо, буде дефіцит зернових культур, що спостерігався і в попередні роки".

За його словами, тенденції і цінова ситуація, що склалися на внутрішньому ринку, показують, що цінові рівні вирівнюються в порівнянні зі світовими тенденціями, тому, з огляду на наявні баланси, не очікується значних обсягів імпорту.

Як відомо, постановою від 20 червня поточного року Кабінет міністрів обмежив експорт зерна шляхом уведення квот і ліцензування на 3 тис. тонн продовольчого зерна, суміші жита і пшениці, кукурудзи й ячменю, що будуть діяти з 1 липня по 1 жовтня 2007 року.

Причиною тому - ґрунтова посуха, що охопила понад 1/3 площ сільськогосподарських культур, що приблизно складає 10 млн. гектарів.

Більше за все постраждали від посухи Херсонська, Миколаївська, Одеська, Кіровоградська, Запорізька, Дніпропетровська, Донецька, Луганська області, кілька районів Черкаської області й Крим. За станом на 5 липня загальна сума збитків склала 142 млн. грн.

Єврокомісія наполягає на тому, щоб український уряд скасував квоти на експорт зерна, оскільки це суперечить правилам Світової організації торгівлі.

Ліга

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!