"Нафтогаз" радить Продану не прикривати газом політичні невдачі

Понеділок, 6 серпня 2007, 20:16

НАК "Нафтогаз України" вважає заяви заступника секретаря РНБО Юрія Продана щодо переговорів по ціні на імпорт російського газу спекуляцією, маніпулюванням російсько-українськими відносинами та бажанням покрити невдачі певної політичної сили у вирішенні газового питання у 2005-2006 рр. Про це йдеться в листі "Нафтогазу", який є в розпорядженні "ЕП".

НАК повідомляє, що згідно з чинними домовленостями ставка на транзит російського природного газу територією України закріплена на рівні $1,6 за 1 тис. кубометрів на відстань 100 км і не може бути змінена до 2009 року. " Про такі умови транзиту російського газу домовлявся його безпосередній керівник – екс-міністр палива та енергетики Іван Плачкою, а підписав угоди від імені «Нафтогазу України» його колега, екс-керівник Компанії Олексій Івченко", - говориться  в документі.

В листі йдеться про те, що компанія занепокоєна тим, що "на самому початку передвиборчої кампанії окремі державні посадові особи відстоюють не державницьку позицію, а втілюють принцип "чим гірше, тим краще".

Також в "Нафтогазі" вважають, що "за чинні умови постачання природного газу в Україну та транзиту російського газу має нести політичну відповідальність саме та партія, представники якої поставили свої підписи під документом, а саме – НС "Наша Україна".

Реклама:

Тому НАК «Нафтогаз України» розцінює критику пана Продана як бажання свідомо покрити невдачі цієї політичної сили у вирішенні газового питання у 2005 – початку 2006 року. Компанія попереджає, що необґрунтоване втручання політиків у суто комерційні українсько-російські газові відносини вже неодноразово наносило шкоди Україні та призводило до втрати транзитних контрактів та підвищення ціни на природний газ.

Провідний експерт Центру енергетичних досліджень В'ячеслав Бутко вважає, що політичні заяви з приводу зміни ціни на газ чи його транзит "можуть бути і швидше за все будуть використані "Газпромом", аби зайвий раз продемонструвати європейцям ненадійність України як партнера по транзиту. Таким чином, політичні заяви можуть реально стимулювати будівництво нових газопроводів в обхід України».

Крім того Бутко вважає, що "у випадку перемоги на парламентських виборах "помаранчевих", "Газпром" зможе, посилаючись на заяву Продана, зажадати підвищення цін і на газ і на транзит до світового рівня. У цьому випадку, втрати України будуть обчислюватися мільярдами доларів у рік".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!