"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" не збирається припиняти переговори з "Газпромом"

Четвер, 23 серпня 2007, 10:28

НАК "Нафтогаз України" заявляє, що позиція компанії щодо переговорів з російським "Газпромом" про надання Україні російських родовищ в обмін на спільне використання української газотранспортної системи не зміниться, і переговори припинені не будуть.

Про це заявили в прес-службі "Нафтогазу" у середу, повідомляє Коммерсант-Украина.

"Ані Конституція, ані жоден закон України не забороняють НАК вивчати ситуацію, для того щоб знизити енергонезалежність країни. Ми не збираємося приймати рішення, а тільки готуємо пропозиції і розрахунки для розгляду їх державними органами України", - підкреслюється в повідомленні.

Як відомо, раніше президент Віктор Ющенко вимагав від "Нафтогазу" припинити переговори з "Газпромом" про надання Україні російських родовищ в обмін на частину української газотранспортної системи.

Реклама:

Високопоставлене джерело видання в "Газпрому" повідомило, що в російській газовій монополії пов'язують заяви Ющенко з передвиборчою кампанією.

"Тому реагувати на неї ми не маємо наміру. Але ми хочемо зазначити, що ініціатива отримати родовища, які дозволять добувати до 60 млрд. куб. м. газу в рік, виходила від України. І якщо після виборів такі заяви повторяться, усі обговорення і консультації будуть зупинені", - сказав співрозмовник видання.

Як відзначають експерти, утрата можливості добувати 60 млрд. куб. м. газу вкрай невигідна Україні.

"При нинішніх цінах цей обсяг оцінюється в 7,8 млрд. дол. З огляду на те, що в Росії собівартість видобутку газу навряд чи перевищує 20 дол. за тисячу кубометрів, а також вартість транспортування цього газу, щорічний прибуток від реалізації такого проекту складе 5,5 млрд. дол.", - говорить директор профільної компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін.

Крім того, він нагадує, що саму українську ГТС компанія Shell раніше оцінювала в 10-12 млрд. дол.

На думку юриста ІК "Сократ" Дениса Кузнєцова, у Ющенка немає юридичних підстав заборонити "Нафтогазу" вести переговори з "Газпромом", тому що "Нафтогаз" – "господарчий суб'єкт, підконтрольний Мінпаливенерго, і вказівки йому можуть дати лише Мінпаливенерго і Кабінет міністрів".

"Президент, звичайно, може дати відповідну вказівку Кабміну і, якщо той відмовиться її виконувати, звернутися в КС, але прямих доручень (голові "Нафтогазу" Євгену) Бакуліну глава держави давати не в праві", - додав юрист.

У минулий вівторок голова "Нафтогазу" повідомив, що його компанія обговорює з "Газпромом" можливість обміну активами. "Рішення ми не приймаємо, але обговорюємо дані питання", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!