Експерти вирішили, що газ на 10% дорожчий – це ще добре

Четвер, 23 серпня 2007, 17:14

Ціна імпортного газу на рівні $143 за 1 тис. куб. м у 2008 році стане успіхом паливно-енергетичного блоку уряду, вважають експерти.

"Якщо результатом переговорів стане 10% підвищення ціни на газ для України - це можна назвати великим успіхом паливно-енергетичного блоку уряду", - сказав віце-президент "Центру досліджень корпоративних відносин" Ростислав Іщенко.

"В умовах різкого зростання цін на енергоносії на світових ринках подібна фіксація вартості газу є великим плюсом для української економіки", – додав Іщенко.

Такої ж думки дотримується й аналітик центра прикладної політики "Стратагема" Андрій Облогін.

Реклама:

"Підвищення ціни на газ передбачалося давно, і це постійно підкреслювали як офіційні особи в Росії, так і не приховували цього у своїх публічних виступах і українські чиновники, а тим більше експерти", - відзначив він.

"Однак, на відміну від 2006 року, коли ціна подвоїлася, або від 2007 року, коли ціна на ресурс виросла на третину, зростання вартості газу на 10% у 2008 році є більш ніж помірним", - додав він.

На думку експерта, відсутність різкого стрибка цін у 2007-2008 р. пов'язана з поновленням партнерських відносин з паливно-енергетичним блоком РФ і ВАТ "Газпром".

Облогін також вважає, що укладення довгострокового договору на постачання природного газу може в майбутньому стати гарантом відсутності цінової невизначеності для економіки і соціального сектора України.

У той же час Іщенко звернув увагу на негативний фон, який створюють заяви лідерів окремих політичних сил для продовження переговорів про умови поставок газу в 2008 році.

"У цих заявах більше політики, ніж економіки. Україна ввійшла у фазу активної передвиборної кампанії, коли робота діючого уряду буде оцінюватися не за досягнутими результатами, а за принципом "свій - чужий", - відзначив Іщенко.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!