"Нафтогаз" перелякався, що політики зруйнують його схеми?

Понеділок, 9 липня 2007, 14:00

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" застерігає, що необґрунтоване втручання окремих політиків у діяльність підприємств газової галузі може призвести до руйнування чинних домовленостей щодо поставок в Україну природного газу та зриву транзиту російського газу до країн ЄС.

Про це йдеться в заяві "Нафтогазу".

"Відмова України від існуючої схеми постачання середньоазійського природного газу за умови відсутності альтернативних комерційно вигідних пропозицій щодо поставок палива українським споживачам може призвести до виникнення дефіциту природного газу на внутрішньому ринку", - вважають у "Нафтогазі".

"За таких умов споживачі несанкціоновано відбиратимуть з магістральних газопроводів російський газ, який транспортується до європейських країн. Це призведе до невиконання міждержавних домовленостей щодо обсягів транзиту російського газу територією України", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Найгіршим наслідком такої ситуації, вважають у НАК, стане обмеження постачання газу до країн ЄС протягом пікових навантажень у зимовий період.

"Необґрунтовані заяви та вчинки українських політиків призвели до газової кризи 2005 року. Тоді Україна втратила економічно вигідні домовленості з Російською Федерацією, які мали діяти до 2011 року, а ціна природного газу зросла з $50 спочатку до $95 за тисячу кубометрів, а згодом до $130", - заявляють у "Нафтогазі".

"У разі розірвання існуючих домовленостей щодо постачання природного газу до України, ціна палива на кордоні може підвищитися для вітчизняних споживачів майже удвічі", - наголошує прес-служба відомства.

НАК "Нафтогаз України" закликає вітчизняних політиків з максимальною обережністю ставитися до питання відносин України із партнерами у сфері постачання газу.

"Майбутнє газової галузі України залежить від статусу нашої країни як основного транзитера російського та середньоазійського палива європейським споживачам. Порушення Україною своїх зобов’язань щодо своєчасного та у повному обсязі постачання природного газу до країн Європи підштовхне власників та споживачів палива до створення альтернативних маршрутів доставки газу", - наголошує НАК.

Як відомо, минулого тижба президент Віктор Ющенко не виключив перегляду газових стосунків з Росією, що викликало жорстку критику міністра палива й енергетики Юрія Бойка.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!