"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Лавринович: Все менше українців потребують безоплатних адвокатів

Вівторок, 31 липня 2007, 16:34

У 2007 році зменшилась кількість малозабезпечених громадян, які потребують безоплатної адвокатської допомоги.

Про це повідомила прес-служба Мінюсту з посиланням на міністра юстиції Олександра Лавриновича.

За словами міністра, у порівнянні з 2005 роком кількість таких громадян у 2007 році зменшилася щонайменше на третину. При цьому він послався на звітність Міністерства юстиції щодо компенсації державою безоплатної правової допомоги в кримінальних справах за бюджетною програмою "Надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах за рахунок держави".

Лавринович зауважив, що такі дані є досить об’єктивним показником, оскільки виділення коштів здійснюється відповідно до наданих адвокатами документів, необхідних для оплати.

Реклама:

Міністр повідомив, що протягом останніх років в Держбюджеті щорічно передбачаються кошти для надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах в обсязі 1 млн. 961 тисяча гривень.

Разом з тим, зазначив він, якщо у 2005 році фактичні видатки на безоплатну правову допомогу в кримінальних справах за рахунок держави склали 233,7 тис. грн. у 1827 кримінальних справах, у 2006 році - 163,7 тис. грн. у 1591 кримінальній справі, то за перше півріччя 2007 року адвокатами були представлені документи для оплати на суму 48,6 тис. грн. у 512 кримінальних справах.

Міністр нагадав, що послуги адвокатів надаються громадянам безоплатно у разі, якщо громадяни звільнюються від оплати правової допомоги у зв’язку з малозабезпеченістю.

У такому випадку держава сплачує адвокатські послуги, надані у процесі дізнання, попереднього слідства чи в судових засіданнях.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!