Фірташ не дасть Україні продавати електроенергію до Угорщини

Вівторок, 3 липня 2007, 12:02

Компанія Emfesz, яка належить співвласникові RosUkrEnergo Дмитру Фірташу, одержала ліцензію на будівництво найбільшої в Угорщині електростанції потужністю 2400 МВт.

Уже до 2011 року Emfesz планує запустити перший блок потужністю 800 МВт, що перевищує річний обсяг поставок з України до Угорщини у два рази. Газ для електростанції поставить RUE, що, на думку галузевих фахівців, зробить українську електроенергію неконкурентоспроможною.

Угорський газовий трейдер Emfesz Kft зареєстровано у вересні 2003 року зі статутним капіталом 2,7 млн. дол. 100% компанії належить кіпрської Mabofi Holding, яка, у свою чергу, входить до Group DF Дмитра Фірташа.

Глава Emfesz Іштван Гоци був комерційним директором Eural TG - компанії-попередниці RosUkrEnergo. Emfesz має ліцензію на торгівлю природним газом в Угорщині, а також орендує в E.ON мережу розподільних газопроводів і ПСГ загальною потужністю 7,5 млрд кубометрів. Виторг компанії торік склав 778 млн дол., чистий прибуток - 73 млн. дол.

Реклама:

За інформацією компанії MAVIR (MAVIR Hungarian Transmission System Operator Company Ltd), сьогодні електроенергія з України поставляється в Угорщину по 6,5-7 євроцентів за кВт/год, а вартість електроенергії, що буде виробляти електростанція Emfesz, не перевищить 5 євроцентів за кВт/год.

На повну потужність в 2400 МВт Emfesz планує вивести електростанцію в 2020 році. Це дозволить їй зайняти 21% угорського ринку електроенергії й стати найбільшим виробником у країні. За оцінками компанії, загальний обсяг інвестицій у проект складе 1,5 млрд. євро.

Угорщина споживає в рік 8000 МВт електроенергії, з них 400 МВт імпортується з України й 100 МВт зі Словаччини. До 2011 року споживання електроенергії в країні досягне 8740 МВт, а до 2020 року - 11400 МВт.

Нагадаємо, реєстрація групи Group DF, що належить Дмитру Фірташу відбулася кілька місяців тому, і зареєстрована вона на Віргінських островах. Група оцінюється в 6-8 млрд. доларів.

"Економічна правда" за матеріалами Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!