"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров позбавив 2 млн. українців компенсацій за внесками

Вівторок, 3 липня 2007, 18:34

Рахункова палата України звинуватила Міністерство фінансів і ВАТ "Державний ощадний банк України" в неефективному погашенні заборгованості за знеціненими грошовими заощадженнями громадян.

Як повідомили в прес-службі Рахункової палати, за результатами аудиту боргових операцій і звітності про стан державного боргу за 2006 рік Колегія Рахункової палати дійшла висновку, що використання Мінфіном і Ощадбанком коштів держбюджету на погашення заборгованості за знеціненими заощадженнями громадян у 2006 році не покращало в порівнянні з 2005 і продовжує "залишатися незадовільним".

Як наслідок, з передбачених на погашення заборгованості в 1,6 млрд. грн. у держбюджеті невикористаними залишилися 822 млн. грн., або 51%.

"Завдяки такій "економії", понад 2 млн. громадян України було позбавлено можливості отримати гарантовані державою компенсаційні виплати", - стверджує прес-служба і підкреслює, що таким чином не дотримані стаття 95 Конституції і стаття 23 Бюджетного Кодексу.

Реклама:

Фахівці Рахункової палати вважають, що основними причинами незадовільного стану використання коштів на погашення були: відсутність автоматизованої системи реєстру вкладників; неналежне обґрунтування і планування цих витрат; невчасна підготовка необхідних нормативних документів; необґрунтовані зміни і недотримання показників бюджетного розпису; неритмічне фінансування.

За 10 років з часу проголошення державою гарантій щодо відновлення знецінених заощаджень громадян з передбачених в держбюджеті на цю мету коштів, виражених в грошовій формі, до громадян не надійшло понад 1,4 млрд. грн.

А з урахуванням невикористаних коштів, передбачених для взаємозаліку, - 3,6 млрд. Внаслідок цього гарантовані державою зобов’язання за знеціненими заощадженнями громадян, які визначені в сумі 131,96 млрд. грн., за 10 років зменшилися всього на 3% і складали на початку цього року 127,9 млрд. грн.

Результати звіту і обговорення проблеми Колегія Рахункової палати направила в Кабінет Міністрів і Верховну Раду, рекомендуючи збільшити обсяги витрат на погашення знецінених заощаджень громадян на суму невикористаних коштів у 2006 році, а також рекомендуючи впровадити процедуру щоквартальної звітності уряду перед Радою щодо своєчасного і повного використання коштів для цієї мети.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!