Глушко визнав, що з "Укртатнафти" вивели 278 млн.

Субота, 28 липня 2007, 13:16
26 липня на "ЕП" вийшла новина "З "Укртатнафти" виводять 278 млн. грн. напередодні зборів акціонерів?" про зміну ЗАТ "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" (Кременчук, Полтавська обл.) постачальника нафти на підприємство і величезну суму передоплати.

Офіційна реакція НАК "Нафтогаз України" довго себе чекати не змусила. Увечері в п'ятницю НАК розродився прес-релізом, в якому висловив стурбованість деталями цієї угоди. І попередив керівництво підприємства про персональну відповідальність за здійснення незаконних, на думку "Нафтогаз України", дій і маніпулювання коштами підприємства.

Крім того, відомство пана Бакуліна пригрозило топ-менеджменту "Укртатнафти" майбутньою перевіркою цієї угоди правоохоронними органами. У свою чергу офіційна позиція керівництва "Укртатнафти" довгий час була не озвучена. Але після 20:00 в п'ятницю "ЕП" все-таки вдалося додзвонитися до голови правління ЗАТ Сергія Глушка. Під час телефонної розмови топ-менеджер прояснив зміни, що відбуваються на підприємстві, однак ще залишилися питання.

Глушко підтвердив інформацію про те, що дійсно 25 липня "Укртатнафта" уклала контракт на поставку нафти з новим постачальником, яким і стало ТОВ "Технопрогрес". За словами, топ-менеджера, компанія була змушена призупинити співробітництво з колишнім постачальником малим колективним приватним підприємством "Авто", оскільки із приводу його діяльності після ряду державних перевірок виник ряд питань.

Хотілося б відзначити, що "Авто" зайшло на підприємство не так вже й давно, навесні поточного року. У багатьох спостерігачів й учасників ринку його діяльність викликала ряд питань, багато хто говорив, що з особистої подачі першого віце-прем'єра з ПЕК Андрія Клюєва і першого віце-прем'єра та за сумісництвом глави Мінфіну Миколи Азарова воно користувалося вексельними схемами. Його діяльність не влаштовувала багатьох гравців ринку, оскільки за рахунок векселів в "Укртатнафти" ресурс виходив дешевший, а отже, вона мала перевагу на ринку.

Реклама:

Глушко так само підтвердив і цифри. За його словами, на Кремечуцький НПЗ "Технопрогрес" повинен поставити 66 тис. тонн російської нафти. Та й передоплату в розмірі 278 млн грн глава компанії заперечувати не став. Пояснивши це вимогою "Технопрогреса". Дійсно, досить дивно, чому стовп вітчизняної нафтопереробної промисловості йде на поводі в досі невідомої компанії.

При цьому пан Глушко проінформував, що всі фінансові ризики цієї угоди застраховані. Чи користувалася "Укртатнафта" раніше такими прийомами, не відомо, однак сам факт наводить на думку, що "Технопрогресс" є не дуже надійним партнером. Невже "Укртатнафта" вдруге "випадково" помиляється в постачальниках. Спостерігачі думають, що побоювання "Нафтогаз України" виглядають досить обґрунтованими, а страховка покликана послужити якимсь імунітетом керівництву компанії. Але це вже інше питання?

Що ж стосується ціни нового ресурсу "Укртатнафти", то, за словами Сергія Глушка, вона цілком відповідає контрактовці серпневих ресурсів російської нафти в порту Новоросійськ і складає $508-509, тобто в переводі в національну валюту порядку 2545 грн за тонну, з урахуванням, що з ПДВ на митниці ціна в Україні зростає, до 3054 грн за тонну. Оскільки партія поставки дорівнює 66 тис. тонн, одержуємо 201 млн. 564 тис. Чому сума передоплати склала 278 млн. грн., залишається загадкою.

Як би там не було, рішення про прозорість цієї угоди, швидше за все, будуть приймати правоохоронні органи, оскільки навіть на перший погляд у ній залишається більше питань, ніж відповідей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!