"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бойко: Мир з татарами повинен бути комплексним

П'ятниця, 27 липня 2007, 15:32

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко вважає, що мирова угода між українськими й татарстанськими акціонерами АТ "Укртатнафта" повинна бути комплексною й охоплювати весь комплекс спірних питань.

"Було б некоректним зводити діяльність робочої групи до питання 18% акцій. Існують й інші проблеми", - сказав міністр 27 липня на прес-конференції в Закарпатті.

На думку Бойко, до числа неурегульованих питань відноситься невиконання АТ "Татнєфть" умов міжурядової угоди про створення "Укртатнафти" від 1995 року, у якому уряд Татарстану гарантував щорічну поставку на Кременчуцький НПЗ не менш 8 млн. тонн нафти з ресурсів АТ "Татнєфть".

"Не було ні одного року, коли "Татнєфть" поставила б на підприємство весь договірний обсяг. Сумарна недопоставка за 12 років існування "Укртатнафти" перевищує 60 мільйонів тонн, що при нинішній ціні на нафту еквівалентно 27 мільярдам доларів", - підкреслив Юрій Бойко.

Реклама:

За словами міністра, недозавантаження НПЗ негативно відбилася на результатах його фінансово-господарської діяльності, у зв'язку із чим українська сторона, як акціонер підприємства, понесла відчутні втрати.

"Я далекий від ілюзій, що "Татнєфть може одномоментно допоставить цю нафту на "Укртатнафту" протягом, скажемо, календарного року, але питання недопоставки, безумовно, вимагає врегулювання", – заявив міністр.

"Головне для України в цьому питанні - одержати надійні гарантії виконання зобов'язань "Татнєфті" у майбутньому, а вже потім урегулювати питання недопоставки минулих років".

Ще одним неурегульованим питанням є діяльність вхідної до складу "Укртатнафти" компанії "Татнафтопром". На думку Юрія Бойко, фактичний контроль над "Татнафтопромом" перебуває в руках уряду Татарстану (володіє "золотою акцією" підприємства) і АТ "Татнєфть" (контролює систему нафтопроводів Республіки Татарстан).

"Ми прекрасно знаємо, що там відбувається. Сировина "Татнафтопрому" адміністративно направляється по трубопроводах "Татнєфті" на місцевий Нижньокамский НПЗ, причому за внутріросійськими цінами. А експортну квоту "Татнафтопрому" вибирає "Татнєфть", що поставляє свою нафту на світовий ринок і за світовою ціною", - констатував Бойко.

У результаті такої політики, за останні 10 років "Татнафтопром" поставив на адресу своєї материнської компанії "Укртатнафта" усього 200 тисяч тонн – менш 5% від добутого. А низька ціна продажу нафти на Нижньокамськом НПЗ не дозволяє "Укртатнафті" одержувати від діяльності дочірнього підприємства й серйозні фінансові дивіденди, уважає міністр.

"Тому ми цілком закономірно порушуємо питання – або "Татнафтопром" є дочірньою компанією "Укртатнафти" і працює в її інтересах, або цей актив варто продати, а виручені кошти направити на реконструкцію Кременчуцького нафтопереробного заводу", – підкреслив Бойко. При цьому він припустив, що продаж "Татнафтопрому" гальмуватися, тому, що "декого в Татарстані нинішня ситуація дуже влаштовує".

Відповідаючи на запитання про долю 18-процентного пакета акцій АТ "Укртатнафти" Юрій Бойко виразив здивування у зв'язку спробами заперечити його повернення під контроль України. "Якщо покупець купив який-небудь товар, але не оплатив його вартість в обговорений термін, природно цей товар повертається продавцеві. А як інакше?", - сказав глава Мінпаливенерго.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!