"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бойко промоніторить ціни на електроенергію по Європі

П'ятниця, 27 липня 2007, 17:08

Міністерство палива та енергетики ініціює проведення моніторингу роздрібних цін на електроенергію в країнах Східної Європи.

Про це він заявив 27 липня на прес-конференції в Закарпатті.

Отримані дані, за словами Бойка, будуть використані для оптимізації тарифної політики за довгостроковими контрактами, за якими Україна експортує електроенергію до Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Молдови.

"В умовах зростання цін на енергоносії і всередині країни, і в світі, Україна зобов’язана переглядати умови довгострокових контрактів. Важко назвати нормальною практику, коли наші контрагенти платять за кіловат 5 центів, а перепродують в країнах-споживачах по 10-15", — заявив міністр.

Реклама:

"Україна дуже цінує високий рівень співпраці зі східноєвропейськими контрагентами. Проте така співпраця жодною мірою не повинна відбуватися за рахунок українських споживачів та енергетиків", — підкреслив Бойко.

Він також відзначив ефективність аукціонної системи продажу електроенергії, яка була введена Мінпаливенерго навесні цього року. Так, за його словами, в ході останнього аукціону з експорту електроенергії ціна кіловату досягла 9,0-9,6 центів, тоді як за довгостроковими контрактами в деякі країни Східної Європи струм продається на 50% дешевше.

Бойко пояснив, що перехід на ринкові принципи ціноутворення з урахуванням європейських тенденцій сприятиме залученню додаткових капіталовкладень в українську електроенергетику, у т.ч. і для розширення експортних потужностей.

Україна в 2007 році планує збільшити експорт електроенергії на 19%, в порівнянні з 2006 роком (10,5 млрд кВт/г), - до 12,5 млрд кВт/г. Загальна вартість реалізованої на експорт електроенергії складе $424 млн.

Оператором експорту української електроенергії до Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Молдавії і Білорусії є держпідприємство "Укрінтеренерго", що входить до Національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України".

У 2007 році компанія планує поставити до Угорщини 455 МВт/г електроенергії (з них 350 МВт/г - угорській компанії System Consulting, 100 МВт/г – за аукціонною системою, 5 МВт/г – компанії Energy Capital), до Словаччини - 25 МВт/г (компанія Korlea Invest), до Румунії - 20 МВт/г (компанія Korlea Invest).

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!