"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ДАІ відстрочила жорстку перевірку "автоцивілки" на 5 місяців

Вівторок, 24 липня 2007, 10:51

Державтоінспекція буде жорстко перевіряти наявність у водіїв поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності на випадок ДТП не з 1 серпня поточного року, як було заявлено, а з 1 січня 2008 року.

Про це департамент ДАІ МВС повідомив у понеділок, пише газета Сегодня.

Раніше, 12 липня, ДАІ провела презентацію спеціальної картки-стікера зеленого кольору, що підтверджує, що водій застрахований. Картка містить інформацію про термін дії страхового поліса, дані про страхову компанію і підказку водієві, як йому чинити, якщо він потрапив у ДТП.

Водій має прикріпити картку-стікер праворуч на лобове скло свого автомобіля поруч із талоном техогляду.

Реклама:

Планувалося, що з 1 серпня при відсутності подібного знака водія може зупинити працівник ДАІ для перевірки наявності поліса ОСЦПВ і якщо поліса немає - оштрафувати на 17 грн.

Як пояснив головний інспектор по зв'язках із громадськістю і взаємодії зі ЗМІ департаменту ДАІ МВС Олександр Печененко, перевірка наявності стікерів відстрочена на 5 місяців з організаційно-технічних причин - щоб не було черг у страхових компаніях і нервування у водіїв.

За цей час ті, хто вже застрахований, можуть безкоштовно одержати зелений стікер у своїй страховій компанії (багато страховиків зараз видають стікери про ОСЦПВ довільного зразка зі своїм логотипом), а тимх, хто укладає нові угоди, новий стикер видадуть разом з договором і його можна наклеїти, не чекаючи 1 січня.

У Моторно-транспортному страховому бюро України повідомили, що в страхові компанії-члени МТСБУ - тому що тільки вони мають право страхувати "автоцивілку" - ще 21 липня направлено 2 млн. стікерів, 4 млн. друкуються.

Цю кількість вважають цілком достатньою з огляду на те, що на сьогоднішній день застраховано всього близько 2 млн. водіїв (до 25% від загального їх числа).

Друкують стікери за кошти страхових компаній, ціна одного - 21 копійка.

Видавати їх почнуть з 25 липня, а перенесення термінів жорсткої перевірки може бути також пов'язане з тим, що, як повідомили в бюро, уже помічені випадки, коли даїшники неправомірно штрафували водіїв за відсутність стікера, навіть якщо в них був поліс ОСЦПВ.

За законом, інспектори і зараз мають право штрафувати водіїв, якщо немає поліса, але роблять це в основному, якщо водій порушив правила дорожнього руху або став винуватцем ДТП.

За даними Департаменту ДАІ, з початку року виписано 300 тисяч протоколів про штрафи за відсутність полісів "автоцивілки".

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!