"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄБРР вирішив, хто будуватиме сховище для ЧАЕС

Вівторок, 24 липня 2007, 12:02

Будівництвом сховища відпрацьованого ядерного палива для Чорнобильської АЕС займеться американська компанія Holtec International.

У Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій заявили, що Асамблея донорів рахунку ядерної безпеки ЄБРР визнала проект договору з Holtec більш вдалим, ніж пропозицію французької Framatome.

Асамблея донорів рахунку ядерної безпеки ЄБРР (міжнародна організація, що фінансує проекти в області безпеки Чорнобильської АЕС) на засіданні, яке відбулося 18 липня, схвалила проект договору України з американською компанією Holtec International на завершення будівництва сухого сховища відпрацьованого ядерного палива-2 (ССВЯП-2) для Чорнобильської АЕС.

3,5 млн євро з виділеної асамблеєю суми буде витрачено на реалізацію першої частини договору, що містить у собі проектування ССВЯП-2 і його узгодження з держпідприємством "Укрінвестекспертиза" та Кабінетом міністрів.

Реклама:

За умови узгодження із цими відомствами асамблея готова профінансувати другий етап проекту в розмірі 169 мільйонів доларів - безпосереднє будівництво ССВЯП-2.

Депутат Верховної ради V скликання Володимир Бронников (Партія регіонів), що входив до складу парламентського комітету з питань ПЕК, упевнений, що реалізація проекту ССВЯП-2 дозволить Holtec International домогтися права на будівництво більшого об'єкта - централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) для Южноукраїнської, Запорізької та Рівненської атомних електростанцій.

Holtec International (США) розробляє й випускає обладнання для атомних і теплових електростанцій. До складу компанії входить Holtec Manufacturing Division (Пітсбург) - найбільший у світі постачальник систем зберігання відпрацьованого палива в США, Південну Корею, на Тайвань, у Бразилію, Мексику, Великобританію й Іспанію.

За даними компанії, її оборот торік склав порядку 100 млн. дол. Holtec International має у своєму розпорядженні підписані контракти на виконання робіт на загальну суму 750 млн. дол.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!