У Кінаха вирішили розвивати регіони

Понеділок, 2 липня 2007, 11:10

Міністерство економіки оприлюднило проект змін до закону "Про стимулювання розвитку регіонів", у якому прописані чіткі критерії створення територій пріоритетного розвитку.

Про це повідомляє газета Коммєрсант-Украіна у понеділок.

З 1 січня 2008 року ТПР буде вважатися територія, на якій протягом трьох років середньомісячний розмір зарплати і рівень безробіття складали відповідно не більш 85% та не менше 110% від середнього показника по Україні.

Для підприємців, що будуть починати в таких спецзонах інвестиційні проекти, передбачать ряд стимулів, тому що всі податкові пільги для ТПР минулого скасовані навесні 2005 року.

Реклама:

Тепер, згідно ст. 19 ч. 4 законопроекту, не більше ніж на два роки обладнання та комплектуючі будуть звільнятися від сплати ввізного мита, ПДВ можна буде сплатити авальованим векселем, а 50% від нарахованої суми податку на прибуток протягом п'яти років направити на розвиток бізнесу.

Крім цього буде прописана процедура державного контролю за реалізацією інвестпроектів.

Спочатку вони пройдуть експертизу Мінекономіки на соціально-економічну та фінансово-бюджетну ефективність, а також визначення джерел покриття можливих втрат. Потім проект буде внесено до реєстру, а інвестору видане посвідчення.

У випадку порушень, моніторинг яких буде проводитися щомісяця, проект буде достроково виключений з реєстру, а підприємець заплатить до бюджету "суму податків та зборів, не сплачену внаслідок режиму оподаткування, від дати порушення".

За підрахунками Мінекономіки, такі штрафи можуть бути нараховані на загальну суму 1 млрд. грн. Втім, втрати бюджету від реалізації пільгового податкового режиму складуть також 1 млрд. грн (всього очікується надходження податків та зборів на 3 млрд. грн., збереження 50 тис. робочих місць та створення 30 тис. нових). Станом на 1 квітня на всіх ТПР затверджено 266 інвестпроектів.

Відповідно до пояснювальної записки, вносячи дані зміни, уряд хоче створити рівні умови роботи для всіх інвестпроектів у спецзонах і протидіяти судовим позовам від підприємців щодо поновлення ліквідованого пільгового режиму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!