"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

АМКУ виправдав підвищення цін на газ компанією "УкрГаз-Енерго"

Середа, 18 липня 2007, 12:42

Глава Антимонопольного комітету (АМКУ) Олексій Костусєв заявив, що "УкрГаз-Енерго" мало право підвищити ціну на газ для промислових споживачів з 1 червня 2007 року, оскільки це передбачалося постановою Кабміну.

Тоді ціна за тисячу кубометрів зросла на 24 грн. - у такий спосіб УГЕ компенсувало додаткові витрати на транспортування й закачування газу в підземні сховища.

Проти підвищення виступили підприємства Індустріального союзу Донбасу (ІСД) і ММК ім. Ілліча.

Наприкінці травня за заявою співвласника ІСД Віталія Гайдука АМКУ почав розслідування законності дій "УкрГаз-Енерго".

Реклама:

З аналогічними вимогами в АМКУ пізніше звернувся й президент Віктор Ющенко.

Олексій Костусєв тоді заявив, що, якщо підвищення ціни буде визнано незаконним, УГЕ загрожує штраф до 10% річного обороту - порядку 1,6 млрд гривень.

Тим часом розслідування АМКУ поки не завершено повністю. Комітет повинен розібратися, чи були споживачі попереджені про подорожчання належним чином. Але вже зараз зрозуміло, що максимальний штраф УГЕ не грозить.

"Відповідно до закону "Про захист економічної конкуренції", максимальний штраф може бути накладений тільки у випадку, якщо є пряме порушення законодавства, - пояснив експерт юридичної компанії Міжнародний юридичний альянс Володимир Бутринский. - Думаю, справа може завершитися штрафом до 300 тисяч гривень, не більше".

Компанія "УкрГаз-Енерго" створена 2 лютого 2006 року на паритетних засадах НАК "Нафтогаз України" і трейдером RosUkrEnergo. Є основним постачальником природного газу для промислових споживачів України.

Виторг від реалізації компанії за підсумками 2006 року перевищив 16,75 млрд гривень (3,3 млрд дол.), прибуток до оподатковування склав 1,014 млрд гривень (200,79 млн дол.).

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!