У Костусєва кажуть, що не виправдовували ціни "УкрГаз-Енерго"

Середа, 18 липня 2007, 16:02

В Антимонопольному комітету України (АМКУ) заявляють, що на засіданні 17 липня питання, пов'язані з "УкрГаз-Енерго", не розглядалися і жодних рішень з цього приводу Комітет не приймав.

Про це повідомила "Економічній правді" прес-служба АМКУ.

Також в повідомленні прес-служби говориться, що рішення АМКУ щодо "УкрГаз-Енерго" від 21 червня цього року виконано. Зокрема, цим рішенням компанію було оштрафовано за антиконкурентні узгоджені дії на загальнодержавному ринку природного газу. Штраф у розмірі 300 тис. грн. надійшов до державного бюджету.

Рішення Комітету від 10 липня цього року, за інформацією керівництва "УкрГаз-Енерго", також виконується. Цим рішенням Комітет зобов'язав зазначену компанію привести умови укладених зі споживачами договорів на постачання природного газу у відповідність до вимог конкуренційного законодавства. За повідомленням АМКУ нині ця робота триває.

Реклама:

Також в АМКУ наголошують, що продовжують розслідування діяльності "УкрГаз-Енерго" за зверненням металургів стосовно обґрунтованості включення до ціни на газ витрат із його зберігання.

Комітет з'ясував, що Постановою Кабінету Міністрів від 29.04.2006 року № 605 (зі змінами), з 1 січня 2007 року встановлено граничний розмір ціни на природний газ для промислових споживачів, без урахування ПДВ, збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на його транспортування, розподіл і постачання та витрат із зберігання. При цьому чинними нормативними актами передбачено, що суб'єкт господарювання, який здійснює діяльність з постачання природного газу за регульованим чи нерегульованим тарифом, зобов'язаний зберігати у сховищах страховий запас природного газу. Послуги із зберігання надаються на платній основі за тарифами, затвердженими НКРЕ.

"Про це, по суті, і сказав Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв 17 липня, відповідаючи на запитання журналіста", - йдеться в прес-релізі АМКУ.

На сьогодні головною метою дослідження Комітету є з'ясування обґрунтованості витрат "УкрГаз-Енерго", які воно включає до ціни газу. До теперішнього часу керівництво "УкрГаз-Енерго" не змогло обґрунтувати їх розмір, і тому фахівцями Комітету вони сприймаються як завищені.

"Питання щодо обґрунтованості витрат "УкрГаз-Енерго" із зберігання газу є достатньо складним з професійної точки зору. Однак ми неодмінно в ньому розберемося. Якщо керівництво "УкрГаз-Енерго", як і обіцяло, надасть нам необхідні розрахунки до кінця тижня, вже впродовж місяця ми розглянемо його на засіданні Комітету, як зазвичай, у відкритому режимі. З урахуванням важливості цієї проблеми, ми запросимо на це засідання не лише представників "УкрГаз-Енерго", Мінпаливенерго, Мінекономіки та журналістів, але й керівників найбільших металургійних підприємств, які звернулися до Антимонопольного комітету зі скаргою. А Володимира Семеновича Бойко - лідера ММК ім. Ілліча, якого давно знаю та поважаю, я запрошу на засідання Комітету особисто. Нехай ніхто не сумнівається, що рішення Комітету буде зваженим та на 100% обґрунтованим", - зазначив голова АМКУ Олексій Костусєв.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!