"Газпром" готує українській трубі велику дулю

Вівторок, 17 липня 2007, 11:32 -

Українські виробники труб великого діаметра можуть лишитися без свого найбільшого російського замовника – ВАТ "Газпром".

У понеділок найбільший споживач трубної продукції в Росії – ВАТ "Газпром" – повідомив, що зацікавлений в закупівлі ТВД (820-1420 мм) безпосередньо у російських виробників, пише Комерсант-Україна.

Компанія в червні-липні провела три наради за участю керівників підприємств трубної промисловості, присвячених закупівлі ТВД.

На останньому з них виконуючий обов'язки голови правління "Газпрому" Олександр Ананенков заявив про бажання монополії повністю відмовитися від закупівлі труб за кордоном.

Реклама:

Джерело в "Газпромі" пояснило, що на нараді мова йшла насамперед про українські трубні підприємства: "Ми хочемо якнайменше залежати від українських постачальників труб. Мова може йти навіть про те, щоб поступово зовсім відмовитися від цих труб".

На рік "Газпром" споживає близько 1 млн. т трубної продукції, з яких 280 тис. т закуповуються в Україні. До 2010 року потреби "Газпрому" у трубах виростуть втричі і досягнуть 3 млн. т. Російські виробники сьогодні випускають усього 2,5 млн. т необхідних "Газпрому" труб.

Плани російських трубних виробників по розширенню обсягів виробництва до 2010 року до 6 млн. т здатні повністю позбавити українських виробників можливості поставляти труби в Росію.

Українські виробники труб уже намітили шляхи виходу із ситуації, що створилася. "Ми маємо намір розширити географію своїх постачань настільки, що не тільки нічого не втратимо, але і наростимо обсяг виробництва труб на ХТЗ", – упевнений директор з продажу групи "Метінвест Холдинг" Андрій Пархомчук.

У той же час джерело в трубній компанії "Інтерпайп" узагалі заявив, що обсяги постачань труб "Газпрому" незначні і тому відмова від них "не є критичною".

У Фонді розвитку трубної промисловості Росії визнають, що українські труби на 15-20% дешевші за російські при однаковій якості.

"Це пов'язано в першу чергу з тим, що в Україні практично в два рази нижче податкове навантаження в перерахуванні на тонну продукції", – стверджує голова фонду Олександр Дейнеко.

На думку представника ФК "Уралсиб" Кирила Чуйка, "питання постачань ТВД завжди лежить у політичній площині", і тому "Газпром" воліє працювати з російськими виробниками навіть при більш високій ціні.

З цим погоджується і народний депутат Верховної Ради V скликання Михайло Волинець, що входив до складу парламентського комітету з ПЕК.

"Я вважаю, що "Газпром" цілеспрямовано проводить політику витиснення українських труб для того, щоб якнайменше залежати від України", – вважає він.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: